Hlavní obsah

Massa vyhrál premiérovou kvalifikaci F1 pod umělým osvětlením

Do prvního nočního závodu v historii formule 1 vyrazí v Singapuru z prvního místa brazilský pilot Ferrari Felipe Massa. Vedle suverénního vítěze kvalifikace se postaví Brit Lewis Hamilton s mclarenem, první řadu tak obsadí oba lídři mistrovství světa. Pokud by stejně skončil i nedělní závod na městském okruhu, vystřídá Massa v čele pořadí Hamiltona, který nyní vede o jediný bod.

Článek

Massa vyhrál kvalifikaci letos už popáté, tentokrát ale rozdílem třídy, protože Hamiltona porazil o 664 tisícin sekundy. "Auto zkrátka jelo perfektně a mně se povedlo skvělé kolo. Tenhle závod bude obzvlášť důležitý, snad se mi povede," řekl Massa po 17. kvalifikačním triumfu v kariéře.

Stejné pořadí bylo i v srpnu při premiéře na městském okruhu ve Valencii a Hamilton se obává, aby stejně jako tam nejezdil vzhledem k minimu možností k předjíždění za zádí soupeřova vozu. "Tady je předjíždění velmi těžké. Můžu se jen pokusit jet, jak nejlépe umím," neskrýval zklamání Hamilton, který navíc tak tak ubránil postup do poslední kvalifikační fáze z osmého místa.

Skepse byla cítit i z vyjádření vedení týmu. "Není to zrovna ideální, tahle naše výchozí pozice," konstatoval sportovní šéf dodavatele motorů Mercedes Norbert Haug.

Nadvládu narušil Kubica v BMW

Z druhé řady se vydá do závodu mistr světa Kimi Räikkönen v dalším ferrari. Nadvládu obou týmů narušil Polák Robert Kubica v BMW, který odsunul na páté místo Heikkiho Kovalainena.

Finský pilot McLarenu absolvoval kvalifikaci s náhradním motorem, nebude ale penalizován ztrátou deseti míst na startu, protože šlo o první výměnu v rámci povoleného limitu dvou závodů. Výměna byla podle vedení týmu preventivním opatřením, protože data vykázala drobné nesrovnalosti.

Smolně dopadla kvalifikace pro exmistra světa Fernanda Alonsa, který dominoval oběma dnešním tréninkům. V druhé části kvalifikace se ale jeho renault zastavil a španělský pilot skončil patnáctý.

F1, Singapur - kvalifikace:
1. Massa (Braz./Ferrari) 1:44,801, 2. Hamilton (Brit./McLaren) 1:45,465, 3. Räikkönen (Fin./Ferrari) 1:45,617, 4. Kubica (Pol./BMW) 1:45,779, 5. Kovalainen (Fin./McLaren) 1:45,873, 6. Heidfeld (Něm./BMW) 1:45,964, 7. Vettel (Něm./Toro Rosso) 1:46,244, 8. Glock (Něm./Toyota) 1:46,328, 9. Rosberg (Něm./Williams) 1:46,611, 10. Nakadžima (Jap./Williams) 1:47,547.

Reklama

Související témata: