Hlavní obsah

Stáj Ferrari se pod tlakem dopouští chyb

SINGAPUR

Umělé osvětlení při nedělní Velké ceně Singapuru vozů formule 1 jako by ještě důkladněji obnažilo chyby v soukolí stáje Ferrari, které mohou italskou stáj v konečném účtování připravit o titul. Brazilský pilot Felipe Massa při nočním závodu doplatil na selhání mechaniků a Lewis Hamilton ze stáje McLaren tak má tři závody před koncem letošního ročníku mistrovství světa v čele průběžného pořadí sedmibodový náskok.

Článek

O Massovi je známo, že umí vyhrávat především z první pozice na startu. Z dosavadních deseti vítězství jich sedm dosáhl z pole position, zbývající tři ze druhé pozice. Jakmile se ocitne uprostřed jezdeckého pole, kupí jednu chybu za druhou. Tentokrát ovšem za jeho propad mohla trestuhodná chyba mechanika, dávajícího signál k odjezdu ze zastávky v boxu.

Zatímco ostatní týmy používají takzvané lízátko, které se drží jezdci před obličejem a následně se zvedá, Ferrari v rámci modernizace zavedlo světelnou rampu. A na ní Massovi zcela prokazatelně svítila zelená, když se rozjel s tankovací hadicí v nádrži.

Přitom Ferrari v Singapuru zpočátku vše hrálo do karet. Po prvních deseti kolech by málokdo pochyboval o tom, že oba rudé vozy nedojedou ke stupni vítězů. Pod tlakem urychleného pit stopu ale přišly chyby, které stáj z Maranella tolik odlišují od vítězné sestavy Schumacherovy éry. „Společně vyhráváme a společně prohráváme,“ hájil mechaniky šéf týmu Stefano Domenicali.

Hamilton je trpělivější

Před závěrečnými třemi závody v Japonsku, Číně a Brazílii získal značnou výhodu Hamilton s mclarenem. Sedmibodový náskok sám o sobě nic neznamená, protože loni dokázal Brit prohospodařit dokonce 13 bodů. Jenže od té doby jezdecky vyzrál. Dokáže mnohem lépe krotit vášně, což dokázal třeba tím, že až do 41. kola trpělivě kroužil za pomalejším Coulthardem. „Nechtěl jsem podstupovat žádné riziko. Zvlášť když jsem věděl, že jsou obě ferrari mimo bodovaná umístění,“ svěřil se Hamilton.

Ferrari má sice stále nepatrně rychlejší vozy a Räikkönen, jenž po haváriích v Belgii a Singapuru prakticky ztratil šanci na obhajobu titulu, je nyní ochoten pomoci kolegovi Massovi. To si ovšem nemohou dovolit další podobně zpackaný závod jako v Singapuru.

Reklama