Hlavní obsah

Hamilton podpořil svůj útok na titul kvalifikačním vítězstvím

ŠANGHAJ

Lídr mistrovství světa formule jedna Lewis Hamilton vyhrál kvalifikaci na Velkou cenu Číny a do nedělního závodu odstartuje posedmé v sezoně z první pozice. Těsně za Britem ze stáje McLaren vyrazí jeho rivalové z Ferrari Kimi Räikkönen a Felipe Massa.

Článek

Vicemistr světa Hamilton zajel v sobotu na okruhu v Šanghaji nejrychlejší čas 1:36,303 a zvýšil své šance na zisk titulu. Ten může teoreticky slavit už v neděli v předposlední Grand Prix sezóny, neboť před Brazilcem Massou vede o pět bodů. Ziskem pole position potvrdil, že je v Číně v pohodě - ze tří měřených tréninků dva vyhrál a jednou byl druhý.

Mezi oba adepty na vítězství v seriálu se v sobotu vklínil stále ještě úřadující šampion Räikkönen, jenž už ale šanci na obhajobu nemá. Finský pilot, který přislíbil svému týmovému kolegovi v boji proti Hamiltonovi maximální pomoc, zaostal za mladým Britem o 342 tisícin sekundy.

Jedna z nejlepších Hamiltonových kvalifikací

Stejně byla obsazená první řada i při předchozí GP v Japonsku, kde se Hamiltonovi start nepovedl a za manévr v první zatáčce musel za trest projet boxy. Ve Fudži měl kolizi i s Massou a nakonec nebodoval. Čelil i kritice za nebezpečnou jízdu.

"Na tomhle výsledku je vidět, že jsem se s tím dobře vypořádal. Nemyslel jsem na nic jiného než zajet dobré kolo a byla z toho jedna z našich nejlepších kvalifikací vůbec," uvedl Hamilton.

Massa se na roštu postaví do druhé řady, vedle něj bude vítěz předchozích dvou Velkých cen Fernando Alonso s renaultem. Pořadí na startu je tak naprosto totožné jako před rokem. Piloti Ferrari ale přiznali, že měli potíže s nastavením vozu. "Máme před sebou dlouhou noc na přemýšlení o zítřku. Pokusím se udělat dobrý start a ten dnešek tam dohnat. Věřím si, nikdy nemůžete vědět, co se stane v závodě," uvedl Massa, který si v případě Hamiltonova vítězství zachová naději na titul jedině čtvrtým a lepším místem.

Kubicovi auto nejelo

Ve třetí řadě měl vedle pátého Heikkiho Kovalainena z McLarenu stát Australan Marc Webber, ale tým Red Bull vyměnil po dopolední poruše motor u jeho monopostu, což znamenalo automatický pokles o deset míst. Na šesté se posunul Nick Heidfeld v BMW, který byl ale pro změnu o čtyři hodiny později potrestán ztrátou tří pozic kvůli bránění v jízdě Webberovu týmovému kolegovi Davidu Coulthardovi. Třetí řadu tak doplnil původně osmý Sebastian Vettel z Toro Rosso.

Teoretickou šanci na zisk titulu má před závěrečnými dvěma závody sezóny i Polák Robert Kubica na BMW, jenž si však v duelu s oběma favority pohoršil. Neprošel do třetí části kvalifikace a po Webberově penalizaci odstartuje z 11. místa, což je jeho nejhorší kvalifikační výsledek v sezóně. "Auto nejelo, nemohl jsem útočit tak, jak bych si představoval. Bude to tvrdý závod, protože už nemůžeme měnit nastavení," řekl viditelně zklamaný Kubica.

F1 - Velká cena Číny, kvalifikace:
1. Hamilton (Brit./McLaren) 1:36,303 min., 2. Räikkönen (Fin./Ferrari) 1:36,645, 3. Massa (Braz./Ferrari) 1:36,889, 4. Alonso (Šp./Renault) 1:36,927, 5. Kovalainen (Fin./McLaren) 1:36,930, 6. Vettel (Něm./Toro Rosso) 1:37,685, 7. Trulli (It./Toyota) 1:37,934, 8. Bourdais (Fr./Toro Rosso) 1:38,885, 9. Heidfeld (Něm./BMW) 1:37,201 (ztráta tří míst kvůli blokování soupeře), 10. Piquet (Braz./Renault) 1:35,722 (čas z druhé části kvalifikace).

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - sprint dnes 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články