Hlavní obsah

Ferrari chce debatu o týmové režii. F1 není individuální sport, říká Montezemolo

PRAHA

Po nedělní Velké ceně Číny se opět rozvinula diskuse nad zákazem týmové režie ve formuli 1. Pilot stáje Ferrari Felipe Massa obsadil druhé místo jen díky evidentní snaze svého týmového kolegy Kimiho Räikkönena, který se v závěru závodu nechal předjet a pomohl tak brazilskému jezdci získat o dva body navíc, které mohu být při posledním podniku sezóny v Brazílii klíčové...

Článek

Zákaz týmové režie ve formuli 1 platí od roku 2002 jako reakce na jednání stáje Ferrari. Na příkaz vedení tehdy musel při Velké ceně Rakouska zpomalit v cílové rovince Rubens Barrichello, aby si pro vítězství dojel legendární Michael Schumacher. Až příliš okatý manévr  pobouřil svět formule 1 natolik, že FIA týmovou režii zakázala.

Prezident Ferrari Luca di Montezemolo je nicméně přesvědčen, že by se o zákazu týmové režie měla vést debata. „Chci o tom mluvit s Maxem Mosleyem. Musíme tohle pokrytectví odstranit. Jde o to, že nikdo zvenčí nepřichází takovým jednáním k újmě. A formule 1 byl jako týmový sport měla umožnit naplnit zájmy stáje. Jako v cyklistice, kde týmoví kolegové pomáhají spurtérovi před finišem,“ uvedl Montezemolo v rozhovoru pro italský deník Gazzetta dello Sport.

Reklama

Související témata: