Hlavní obsah

Evropský tisk srovnává Hamiltona se Schumacherem

Pochvalné titulky na adresu Lewise Hamiltona a hned pod nimi výrazy nadšení z dramatického boje do posledního kola. Takový obrázek z rozhodujícího závodu o titul ve formuli 1 v pondělí nabídla většina evropských deníků. Nejmladší mistr světa v historii je v nich veleben a také srovnáván s největšími legendami, připomínán je ale i africký původ vítěze.

Článek

"Černý Schumi mistrem světa!" napsal německý deník Bild s přirovnáním k sedminásobnému mistru světa. "Hamilton je skutečný stříbrný šíp a konečně sedí na trůnu! Ale že to bylo drama," euforicky komentoval list, který McLarenu, stáji s německými motory Mercedes, fandí.

Zatímco Hamilton je srovnáván s legendárním šampiónem Schumacherem, osud Ferrari připomněl listu fotbalisty Schalke. Ti si také v roce 2001 po posledním zápase sezóny celé čtyři minuty mysleli, že jsou mistry bundesligy, jenže Bayern dokázal v nastavení souběžně hraného zápasu v Hamburku dát vyrovnávací gól a titul jim doslova vyfoukl. Ferrari se po vítězství Felipeho Massy radovalo z titulu 38,9 vteřiny, než na monitorech naskočilo Hamiltonovo jméno na pátém místě, protože Brit těsně před cílem předjel Tima Glocka, což mu na celkový triumf stačilo.

Bild se zaměřil i na Hamiltonovy oslavy po závodě. Mladý Brit prý strávil celý večer se svou přítelkyní Nicole Scherzingerovou, která stránky bulváru plní i coby zpěvačka popové skupiny Pussycat Dolls. "Zatímco Hamilton po závodě ještě rozdával rozhovory, šla už Scherzingerová s celým týmem chystat pořádnou párty pro šampióna," napsal Bild. "Svět formule 1 je až technokraticky přeorganizovaný, přesto ho Hamilton obrátil v chaos," dodává Tagesspiegel.

Stuttgarter Nachrichten: Finále nebylo pro lidi se slabým srdcem

Překvapivě o něco střízlivější byly deníky ve Stuttgartu, domovském městě koncernu Mercedes. "Herglock, to bylo ale dramatické: Hamilton se vzepjal k titulu, finále ale nebylo nic pro lidi se slabým srdcem," napsal list Stuttgarter Nachrichten.

Média v Itálii, domovské zemi stáje Ferrari, se spíš než oslavám Hamiltona věnují tomu, jak Massa o titul přišel. "Všechna čest před Ferrari. Massa si nezasloužil prohrát takovým způsobem," píše se na titulní stránce deníku Gazzetta Dello Sport. List litoval Glockova výpadku v cílové rovince. "Bylo to kruté, zásah mága v thrilleru, který si lze jen těžko představit," píše list. Německého pilota však z ničeho neobviňuje. "Hamilton nikomu nic neukradl, Glock nikomu nic nedaroval," upozornil deník.

Corriere della Sera: Skláníme se před Hamiltonem

Další italský list Corriere della Sera zůstal nezávislý a nedal najevo svou náklonnost k týmu Ferrari. Pogratuloval prvnímu mistru světa tmavé pleti v historii. "Skláníme se před Lewisem Hamiltonem, který si svůj titul mistra světa zasloužil," napsal autor článku. "Další tituly na sebe určitě nedají čekat, je to velmi talentovaný pilot," přemítal novinář a vyzval stáj Ferrari, aby angažovala na místo Kimiho Räikkönena bývalého dvojnásobného mistra světa Fernanda Alonsa, jenž řídí Renault. Tam ale Španěl zřejmě i zůstane.

Zato v Brazílii zavládla po závodě mrazivá nálada. "Bůh je Angličan?" ptal se deník O Globo a vzápětí našel hlavní příčiny dramatického obratu. "Massa přišel o titul kvůli pěti stům metrům a Hamiltonovu odvážnému předjíždění," napsal O Globo. "Brazílie na titul čekala 17 let, ale užila si ho jen pár vteřin," dodal zklamaný komentář deníku Folha de Sao Paulo.

Reklama

Související témata: