Hlavní obsah

Nejsem podrazák, který Hamiltonovi naservíroval titul, brání se Glock

SAO PAULO/PRAHA

Brazilští fanoušci ho chtěli inzultovat. Chybělo opravdu málo a rozlícený dav by v Sau Paulu začal německého pilota Toyoty Timo Glocka lynčovat. Vždyť on to byl, kdo v neděli připravil zbožňovaného domácího Felipeho Massu o titul mistra světa vozů F1. Kdyby Glock v posledních stovkách metrů udržel čtvrté, nebo alespoň páté místo, Lewis Hamilton by se nikdy novým šampiónem nestal.

Článek

Nahlas sice nikdo podezření nevyslovil, ale ve vzduchu se spekulace vznáší. Mají Glocka za podvodníka, který schválně vyklidil pozice, jen aby se Hamilton a McLaren dočkali korunovace. Podrazáka, jenž se úmyslně propadl ze čtvrtého místa, na němž ještě pět set metrů před cílem jel, až na šesté. Nejenže připustil, aby se před něho Lewis Hamilton před cílem dostal, on mu tím otevřel cestu k titulu.

Schválně. Úmyslně! Vždyť poslední kolo jel o dvacet sekund pomaleji, než předchozí,což není ani trochu normální. „Nesmysl. Měl jsem suché pneumatiky, takže v hustém lijáku bylo úplně nemožné pozici udržet. Měl jsem co dělat, abych vůbec zůstal na dráze a dojel,“ bránil se Timo Glock nařčení, že před sebe pustil Hamiltona úmyslně.

Málokdo mu ale věří. Brazilští fanoušci už vůbec ne. Natož aby mu uvěřili příznivci Ferrari, kteří ztrátu titulu překousávali stejně těžce. „Zatímco ostatní zastavovali a měnili pneumatiky, já se rozhodl pro riziko. Věřil jsem, že na něm vydělám a do cíle dojedu i na suchých gumách. Jenže vody začalo padat z nebe až příliš,“ vysvětloval Glock svou strategii.

Téměř mu vyšla. Zatímco všichni zajížděli do boxů, on kroužil po trati pořád a dral se dopředu. Ze sedmého až na čtvrté místo. Jenže lilo čím dál víc a malému, drobnému německému jezdci ve službách Toyoty nastaly neskonalé problémy.

„Už vůbec nešlo najít stopu, v níž bych se udržel. Proto ten náhlý sešup. Neměl jsem vůbec ponětí, co se na trati děje, natož abych tušil, že právě já rozhoduji o titulu,“ vysvětloval šestadvacetiletý Glock vyklízení pozic, k němuž ho rozhodně nevedlo přátelství k Hamiltonovi. Natož aby se za jeho propadem skrývalo pochopení pro potřeby britského pilota McLarenu, který na okruhu v Interlagosu musel skončit nejhůře pátý, aby při Massově triumfu titul mistra světa získal.

„My dva se nemusíme. Vždyť já byl tím, kdo v průběhu sezóny několikrát kritizoval za styl, jímž jezdí. A jemu samozřejmé mé výhrady k jeho agresivnímu počínání na tratích předchozích Velkých cen nebyly ani trochu  po chuti,“ bránil se Timo Glock nařčení, že z přátelství pustil pět set metrů před cílem Velké ceny Brazílie Hamiltona před sebe a tím mu na stříbrném podnose naservíroval titul mistra světa.

"Soustředil jsem se jen sám na sebe. Na co nejlepší umístění. Na body, které jsem měl před očima. Nikoho jsem nechtěl podrazit. Massa to určitě chápe," vysvětloval šestadvacetiletý Němec, proč předposlední kolo zajel za 1:28 minuty, zatímco v posledním byl o dvacet sekund pomalejší.

Těžko říct, kdo Glockovu vysvětlení věří. V Brazílii, jejíhož formulového Boha Felipeho Massu oloupil o titul šampióna, ho mají a už navěky budou mít za podvodníka a podrazáka. U Ferrari, které po 47 sekundách euforie rovněž o primát připravil, také.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články