Hlavní obsah

VIDEO: Ferrari hrozilo Barrichellovi vyhazovem, pokud Schumachera nepustí

PRAHA

Vše pro tým, ale pro Michaela Schumachera ještě víc. Vedení stáje Ferrari neváhalo při protežování legendárního německého pilota, který během své kariéry ve formuli 1 vybojoval sedm mistrovských titulů, přistoupit k výhrůžkám. Přiznal to někdejší Schumacherův parťák Rubens Barrichello, který se v brazilské televizi rozpovídal o skandálu při Velké ceně Rakouska v roce 2002.

Článek

Barrichello zavzpomínal na staré časy v italské stáji při účinkování v brazilské televizní show „Fantastico“. Vedení týmu mu prý začalo několik kol před cílem na A1-Ringu připomínat jeho povinnosti. „Víš, že je Michael za tebou? Co je důležité pro vývoj mistrovství?,“ znělo ze sluchátek. „Intenzita rádiové komunikace rostla s počtem odjetých kol. Až se ozvalo, že se asi budou muset podívat na můj kontrakt, pokud neuhnu. Já jsem to dešifroval jasně: buď sundáš nohu z pedálu, nebo si hledej nové místo,“ prohlásil Barrichello.

Brazilského pilota také dodnes mrzí, jak Schumacher po závodu v Rakousku odmítal přiznat, že vyhrál jen díky zásahu shůry. „Věřím, že takový příkaz nepřišel. Nemyslím, že jsem vyhrál na něčí pokyn. Pokud ano, pak to rozhodnutí nebylo správné,“ vykládal německý jezdec. „Když jsem se Michaela ptal, co si o tom myslí, tak dělal, že o ničem neví. Přitom to ale bylo jasné všem. Mám o tom důkazy,“ dodal Barrichello.

Mistrovství světa vozů formule 1 bylo v roce 2002 jasnou one-man show v Schumacherově režii. Německý jezdec vyhrál 11 ze 17 závodů a získal svůj pátý mistrovský titul s obrovským náskokem 67 bodů před stříbrným Barrichellem. Lepší bilance Schumacher dosáhl jen v sezóně 2004, kdy si svůj poslední sedmý titul zajistil díky 13 dílčím triumfům v 18dílném seriálu (148 bodů).

V roce 2002 si ale stáj Ferrari zajistila místo na předních stranách novin nejen díky sportovním výsledkům. Při Velké ceně Rakouska totiž Barrichello pustil vyhraný závod a jen pár metrů před cílem se kolem jeho monopostu prohnal Schumacher, který si tak dojel pro páté vítězství v sezóně a upevnil své vedení v šampionátu. Skandální jednání Ferrari vyvolalo silnou vlnu kritiky a nakonec vedlo až k zákazu týmové režie ve formuli 1.

Reklama

Související témata: