Hlavní obsah

Hamilton nesouhlasí se zavedením jednotných motorů pro formuli 1

LONDÝN

Úřadující mistr světa Lewis Hamilton nesouhlasí s návrhem prezidenta Mezinárodní automobilové federace FIA Maxe Mosleyho na zavedení jednotných motorů pro všechny vozy formule 1. Podle britského jezdce stáje McLaren by to bylo v rozporu s tradicí nejpopulárnějšího automobilového seriálu.

Článek

"Nemyslím si, že k tomu dojde. Formule 1 je sportem automobilek a vy byste chtěli formuli bez továrních monopostů?" prohlásil Hamilton. "Já si neumím formuli 1 představit bez Ferrari, Mercedesu či Renaultu. Tyto společnosti dělají tento sport tím, čím je. Pohár konstruktérů je stejně důležitý jako šampionát jezdců," dodal.

Proti zavedení jednotných motorů byli dlouho téměř všichni představitelé formule 1. Kvůli finanční krizi, která má na jedno z finančně nejnáročnějších sportovních odvětví velký dopad, se však již začínají ozývat souhlasné hlasy. Podle agentury Reuters jsou stáje údajně připraveny návrh podpořit. Zvláště poté, co kvůli krizi opouští šampionát Honda.

"Chápu, že je tu krize, ale tolik bych se toho nebál. Nemyslím si, že je to až tak zlé," řekl Hamilton, který si během svého pětiletého kontraktu s McLarenem vydělá 75 miliónů liber (téměř 2,2 miliardy korun).

Na dálku podpořil krajana Jensona Buttona, který s koncem Hondy přišel o místo. "Umím si představit, jak se cítí. Je to ale pilot světové třídy a nepochybuju o tom, že zůstane ve formuli 1, protože tu není tolik jezdců jeho kvality," chválil Buttona.

Světová rada FIA bude o zavedení jednotných motorů jednat v pátek v Monaku. Podle Mosleyho návrhu budou mít stáje na výběr ze tří možností. Jezdit s vlastními motory, které však nebudou moci dále vyvíjet a navíc budou muset vyhovovat regulím o jednotných motorech. Druhou variantou je používání motoru a převodovky od společností Cosworth, Xtrac a Ricardo Transmissions, které budou levný motor vyrábět. Třetí variantou pak bude výroba vlastního motoru podle dodaných informací od Cosworthu.

Reklama