Hlavní obsah

Formule 1 kvůli úsporným opatřením zrušila testovací jízdy

MONTE CARLO

Ve formuli 1 nebudou od příští sezóny v rámci úsporných finančních opatření testovací jízdy v průběhu roku. Po pátečním setkání se zástupci stájí v Monaku to oznámila Mezinárodní automobilová federace FIA. Podle nových pravidel, na kterých se podle agentury AP shodly jednohlasně všechny stáje, budou moci týmy během sezóny testovat pouze při pátečním tréninku před každou Velkou cenou.

Článek

Zákaz zkušebních jízd během roku by měl továrním stájím ušetřit zhruba 30 procent z jejich rozpočtu na uplynulou sezónu. U nezávislých týmů by mělo jít o ještě větší částku. FIA se také rozhodla prodloužit životnost motorů. Jeden jezdec proto bude moci během sezóny použít maximálně osm motorů.

Omezeno bylo také používání aerodynamického tunelu a stáje musí výrazně snížit počet zaměstnanců během Velkých cen. K dalším omezením patří povinné uzavření továrny na šest týdnů ročně a sdílení informací o pneumatikách a pohonných hmot.

FIA zatím nerozhodla, zda bude ve formuli rozhodovat o celkovém triumfu počet vítězných Velkých cen. Podle oficiálního prohlášení provede výzkum trhu a mezi fanoušky a podle jeho výsledků poté rozhodne.

Rozhodnuto bylo také o některých úsporných opatřeních, která vstoupí v platnost v roce 2010. Nezávislé týmy si budou moci pořídit standardizovaný motor od výrobce za méně než pět miliónů eur (asi 129 miliónů korun). FIA pro přespříští sezónu dokonce uvažuje o zkrácení některých závodů. Rozhodne však ale až na základě průzkumu trhu.

Reklama