Hlavní obsah

Zástupci týmů formule jedna schválili úsporná opatření

LONDÝN

Představitelé týmů formule jedna ve čtvrtek na zasedání v Londýně formálně odsouhlasili úsporná opatření, která vstoupí v platnost již od letošní sezóny. Změny, mezi nimiž je například zrušení testovacích jízd v průběhu roku nebo prodloužení životnosti motorů, už avizovala Mezinárodní automobilová federace FIA minulý měsíc.

Foto: internet

Šéf FIA Max Mosley

Článek

Šéf FIA Max Mosley navíc chce, aby nezůstalo jen u těchto změn, ale aby se týmy zamyslely například i nad zavedením platových stropů. "Máme tu šampionát závislý na dobré vůli automobilových výrobců a několik nezávislých týmů, které bezmezně závisí na štědrosti jejich miliardářských majitelů," stojí v Mosleyho dopise určenému všem týmům. "Za těchto podmínek je bláznivé si myslet, že to takto může pokračovat," varoval před důsledky globální krize.

Podle něj by nezávislý tým měl fungovat jen s mírným přispěním sponzorů. V takovém případě může svět formule jedna přivábit další týmy, které by zaplnily mezery po těch, které se ze seriálu MS odhlásily.

"V případě zavedení platových stropů bychom nastavili férovější systém. Z jistého pohledu je využívání většího množství peněz stejně neférové jako použití většího motoru. Měli bychom to dále probrat se zástupci týmů," dodal Mosley.

Reklama