Hlavní obsah

OBRAZEM: Ferrari představilo F60, monopost pro novou sezónu

MARANELLO

Stáj Ferrari v pondělí jako první z adeptů na titul představila monopost, v němž její jezdci absolvují sezónu formule jedna. Vůz dostal název F60, jenž připomíná šedesát let působení týmu v mistrovství světa.

Článek

V novém autě se v pondělí poprvé svezl Brazilec Felipe Massa, jenž v uplynulé sezóně ztratil mistrovský titul o jediný bod ve prospěch Lewise Hamiltona z konkurenčního McLarenu. F60 si v pondělí odbyl svůj debut netypicky na okruhu v Mugellu,  i když se původně počítalo s tím, že se premiéra bude konat tradičně na domácí dráze ve Fioraně.

Nová formule stáje Ferrari pro sezónu 2009foto: <a href="http://www.reuters.cz/">Reuters</a>/Ferrari S.p.A./Handout

Husté sněžení a nepříznivé klimatické podmínky ovšem donutily generalitu Ferrari změnit na poslední chvíli plány.

Největší změny oproti loňskému modelu se na novém monopostu týkají aerodynamiky. Přední křídlo je širší, zadní zase užší a vyšší. Massa byl rozměry vozu F60 překvapen. "Myslel jsem, že bude obrovský s tím velkým předním křídlem, jaké bylo ve formuli před deseti lety. Místo toho je docela malý, skoro jako auto ve formuli 3," uvedl vicemistr světa.

Pilot formule 1 Felipe Massa ze stáje Ferrari představuje nový vůz pro sezónu 2009.foto: Reuters/Ferrari S.p.A./Handout

Vůz zároveň obsahuje systém obnovování kinetické energie (KERS), jenž je od letoška ve formuli povolen. KERS hromadí a ukládá energii získanou při brzdění a znovu ji využívá při akceleraci.

Nová formule stáje Ferrari pro sezónu 2009foto: Reuters/Ferrari S.p.A./Handout

První oficiální testy nového vozu absolvuje Ferrari společně s ostatními týmy 19.-22. ledna v portugalském Portimau.

Největší soupeř Ferrari v boji o titul mistra světa, stáj McLaren-Mercedes, představí svůj nový monopost koncem týdne ve své anglické továrně ve Wokinsu, japonská Toyota oznámila, že prezentace jejího vozu letos proběhne ve čtvrtek, ale zatím jen na internetu.

Reklama

Související témata: