Hlavní obsah

Dennis na důchod ještě nepomýšlí

PRAHA
Aktualizováno

Po devětadvaceti letech opouští křeslo šéfa stáje McLaren Mercedes Ron Dennis (61). Martina Whitmarshe, který od března tým formule 1 převezme, si jako svého nástupce vychovával a v posledních dvou letech i systematicky připravoval do funkce.

Článek

„Nadále budu navštěvovat závody, je to moje vášeň, ale určitě ne všechny a veškeré dění na závodním okruhu a kolem formule bude spadat jen do Martinovy kompetence,“ cituje Dennise web f1sports.cz s tím, že rozhodně nemíří do důchodu. „Budu výkonným šéfem skupiny McLaren Group, přesně tohle chci nyní dělat. Intenzivně se chystám věnovat projektu osobních automobilů, na ty jsem neměl čas,“ konkretizuje Dennis svůj nový cíl.

Psychicky vyčerpán

Netají se tím, že poslední dva roky pro něj byly hodně náročné. Vyčerpaly ho spory s FIA a Ferrari kvůli aféře kolem údajně ukradených dat, které stály tým sto miliónů dolarů. A k tomu rozvod s manželkou Lisou, s níž má tři děti. „Bylo to psychicky vyčerpávající, ale já nikdy z ničeho neutíkám. Neodešel bych ani z vedení stáje, kdybych nebyl přesvědčený, že jdeme po správné cestě,“ pravil Dennis, jehož majetek se odhaduje na 90 miliónů liber (asi 27,4 mld. korun).

Celebrita Bond

Loni se sblížil s horolezkyní Annabelle Bondovou (39). Příjmení by mohlo naznačovat jistou spojitost s filmovým agentem Jamesem Bondem, ovšem její otec je také velmi známou, a navíc reálnou celebritou. John Bond je totiž šéfem skupiny Vodafone, hlavního sponzora McLarenu.

Dennis začínal v polovině šedesátých let ve formuli 1 jako mechanik stáje Cooper. V roce 1971 společně s Neilem Trundlem založili ve Wokingu tým Rondel Racing, s nímž si vedli dobře v F2 a F3. Rok 1980 však změnil jeho život. Stal se šéfem tehdy průměrné stáje McLaren, kterou ještě jako jezdec založil Bruce McLaren, jenž ale v roce 1970 tragicky zahynul na okruhu v anglickém Goodwoodu.

Skvělý šéf

Dennis dokázal přivést McLaren na absolutní vrchol. Sedmkrát s ním vyhrál Pohár konstruktérů a desetkrát titul mistra světa, kdy v kokpitu seděli mj. Lauda, Prost, Senna, Häkkinen a loni, po osmi letech čekání, triumfoval Hamilton, kterého objevil jako třináctiletý talent.

„Ron Dennis je skvělým šéfem i člověkem. Spolupracovat s ním bylo inspirující. Dokázal lidi kolem sebe strhnout k úžasným výkonům,“ tvrdil Pavel Turek, který téměř deset let patřil k velmi blízkým Dennisovým spolupracovníkům.

Reklama

Související témata: