Hlavní obsah

Superlicenci pro F1 si zatím koupili jen tři piloti

Asociace pilotů formule 1 (GPDA) a Mezinárodní automobilová federace FIA stále nenašly společnou řeč ve sporu o poplatky za takzvanou superlicenci, potřebnou k závodění v seriálu mistrovství světa. Necelé dva měsíce před začátkem šampionátu si ji totiž pořídili pouze tři piloti.

Článek

"Můžeme potvrdit, že jsme dostali zaplaceno od tří jezdců," citovala agentura Reuters mluvčího FIA. Jména ani jiné podrobnosti o pilotech, kteří si superlicence pořídili, nebyly zveřejněny.

Necelé dva měsíce před prvním závodem sezóny v Austrálii se GPDA nelíbí opětovné zvýšení poplatků za pořízení superlicence, protože se tím FIA prý pouze snaží zacelit díry ve svém rozpočtu. "Lidé, kteří vydělávají několik miliónů ročně a přesto z toho nechtějí zaplatit jedno či dvě procenta, aby si udrželi práci, moc sympatií v současné době nenajdou," reagoval na obvinění prezident FIA Max Mosley.

Spor GPDA a FIA se táhne od minulé sezóny, kdy FIA zvedla cenu z necelých dvou tisíc eur na deset. Nyní byl poplatek zvýšen na 10 400 eur a na 2100 eur narostla i částka, kterou musí piloti zaplatit za každý získaný bod v šampionátu. Podle agentury Reuters tak úřadující mistr světa Lewis Hamilton bude muset zaplatit zhruba 270 000 eur (asi 7,745 miliónu korun), aby mohl v nové sezóně závodit.

Reklama