Hlavní obsah

Alonso favorizuje Ferrari, BMW a Brawn GP

PRAHA

Překvapivé výsledky přinesla série testů stájí formule 1 na Katalánském okruhu u Barcelony. Skvělými výkony se blýskl nový tým Brawn GP, který navazuje na dědictví stáje Honda. Nedařilo se naopak mistrovské stáji McLaren. „Letos to těsný duel Ferrari a McLarenu nebude,“ prorokuje dva týdny před startem nové sezóny dvojnásobný mistr světa Fernando Alonso.

Článek

Tým Rosse Brawna, který potvrdil převzetí stáje teprve na konci minulého týdne, způsobil v Barceloně pozdvižení. Přestože vstoupil do přípravy s výrazným zpožděním, na trati si počínal suverénně a Jenson Button s Rubensem Barrichellem dvakrát zajeli vůbec nejlepší čas dne. „Není normální, aby byli při prvním testu takhle rychlí! Pravdou je, že Honda začala na tomto voze pracovat už v roce 2007. Vidíte to na detailech, je neuvěřitelně propracovaný, výrazně se liší od ostatních monopostů,“ podotkl Alonso v rozhovoru pro španělský sportovní deník AS.

Vedle stáje Brawn se v Barceloně v dobrém světle ukázaly týmy Ferrari a BMW. „Časy, které zajíždějí vozy Ferrari, BMW a Brawn, jsou momentálně nedosažitelné. Musíte si uvědomit, že každý tým má na dráze jedno auto, takže pátý čas je de facto desáté místo v závodě. Sezóna je samozřejmě dlouhá a ani po prvním závodu není možné odhadovat šance. Letos to ale těsný duel Ferrari a McLarenu nebude,“ vysvětloval španělský pilot.

Výkony týmu McLaren, který absolvuje další porci testů i během příštího týdne v Jerezu, zůstaly v Barceloně za očekáváním. „Měli dny bez jakéhokoliv zlepšení a jezdili vzadu. Testy se jim nevydařily podle představ, pro tuto chvíli to ale nemusí nic znamenat,“ je přesvědčen Alonso. Znepokojení nad posledními výsledky už ale zaznělo i přímo z britské stáje...

Co se týče Renaultu, je Alonso optimističtější než před startem minulého ročníku mistrovství světa. „Do poslední sezóny jsem vstupoval s obavami a po prvních dvou třech závodech jsem měl pocit, že budu seriál objíždět jen jako turista. Letos to snad bude jiné. V testech jsme na nejlepší ztráceli jen pár desetin sekundy. Z našeho pohledu jsou minimálně tři čtyři týmy před námi,“ doplnil sedmadvacetiletý pilot, loni pátý muž světového šampionátu.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint zítra 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint