Hlavní obsah

FIA podpořila revoluci ve formuli 1: titul jezdci s nejvyšším počtem vítězství

Pavel NovotnýSport.cz

Mistrovství světa vozů formule 1 nejspíš čeká revoluční změna. Mezinárodní automobilová federace, resp. Světová rada motoristického sportu na svém úterním zasedání přijala návrh nového hodnocení světového šampionátu a o mistrovském titulu by měl rozhodovat počet dosažených vítězství. Právu to potvrdil český zástupce v radě Radovan Novák, podle nějž ještě musí přijatý návrh schválit všechny stáje.

Článek

Světová rada v úterý nejprve projednávala návrh asociace FOTA, aby se již v letošní sezóně dělily body mezi osm nejrychlejších pilotů podle systému 12 - 9 - 7 - 5 - 4 - 3 - 2 - 1. FOTA, která zastupuje týmy jezdící v seriálu F1, iniciovala změnu hodnocení ve snaze motivovat jezdce, aby bojovali o co nejlepší umístění a nesoustředili se jen na zajištění bodového zisku. S návrhem přišla poté, co si nechala vypracovat celosvětový výzkum mezi příznivci formule 1.

Systém předložený FOTA ale schválen nebyl. "Rada návrh jednoznačně zamítla a věnovala se jiným otázkám týkajících se budoucnosti formule 1, ať už sportovního či technického rázu," řekl Novák.

V dalším jednání tak byl přijat návrh, aby už od letošního roku rozhodoval o mistru světa vyšší počet vítězství. V případě, že navrhovanou změnu schválí všechny týmy (hlasovat se bude před úvodní GP Austrálie), zůstane zachován současný systém bodování a bude sloužit jako pomocné kritérium při shodném počtu triumfů a při určení pořadí od druhého místa dále. „Rada rozhodla, že tento návrh vstoupí už letos v platnost jedině za předpokladu, že s ním bude souhlasit jednomyslně všech deset týmů. Pokud bude jediný tým proti, pojede se podle stávajících pravidel," doplnil Novák.

Kdyby pravidlo o vyšším počtu vítězství platilo již v minulé sezóně, stal by se světovým šampiónem namísto Lewise Hamiltona Felipe Massa ze stáje Ferrari. Hodnocení Poháru konstruktérů zůstane beze změny.

Pokud by týmy navrhovanou změnu nepodpořily, platilo by nové pravidlo od roku 2010. To by měl ve formuli 1 také začít platit omezený rozpočet ve výši cca 33 miliónů eur (přes 850 miliónů korun). Špičkové stáje tak budou muset snížit výdaje až o devadesát procent, přiškrcení nákladů by ale mělo přilákat do seriálu další zájemce.

Šestý systém bodování za 60 let

V bezmála šedesátileté historii mistrovství světa formule 1 se systém hodnocení změní pošesté. Prvních osm jezdců si dělí body podle klíče 10 - 8 - 6 - 5 - 4 - 3 - 2 - 1 od roku 2003, kdy FIA spolu s vedením šampionátu reagovala na do očí bijící dominanci Michaela Schumachera a stáje Ferrari a nahradila tehdy dvanáct let fungující systém 10 - 6 - 4 - 3 - 2 - 1 oceňující šest nejrychlejších pilotů.

Volání po nutnosti změny bodového klíče se ozývalo již v minulých letech. „Není spravedlivé, aby druhý v pořadí bral jen o dva body méně než vítěz. Systém by měl nutit jezdce, aby bojovali o první místo,“ nechal se slyšet již před dvěma lety hlavní promotér seriálu Bernie Ecclestone.

Systém navrhovaný FOTA měl přinést vyšší motivaci bojovat o první tři místa, druhý a třetí jezdec v pořadí by získal podle návrhu o bod víc než loni, vítěz dokonce o dva. Bodový odstup nejrychlejšího pilota od jezdce na stříbrné příčce se tak měl dostat na úroveň klíče z let 1960-1991, který byl nahrazen již zmiňovaným systémem 10 - 6 - 4 - 3 - 2 - 1. Tomu odzvonilo poté, co Schumacher vyhrál MS v roce 2002 propastným odstupem 67 bodů od svého stájového kolegy Rubense Barrichella.

Negativem stávajícího systému je, že stáje spíš než výkon a rychlost preferují spolehlivost. Jezdci z taktického ohledu raději podrží druhou pozici, která jim zajišťuje slušný bodový přísun, než aby útočili na vítězství. Mistrem světa tak nemusí být nutně pilot, který má současně na kontě i nejvíc vítězství. Ecclestone proto dokonce vznesl návrh, aby se na stupních vítězů rozdávaly medaile a ve finále o titulu rozhodoval vyšší počet zlatých.

Vývoj systému bodování MS vozů formule 1
1950-19598 - 6 - 4 - 3 - 2, navíc 1 bod pro jezdce, který zajel nejrychlejší kolo
19608 - 6 - 4 - 3 - 2 - 1
1961-19909 - 6 - 4 - 3 - 2 - 1
1991-200210 - 6 - 4 - 3 - 2 - 1
2003-200810 - 8 - 6 - 5 - 4 - 3 - 2 - 1
od 2009*10 - 8 - 6 - 5 - 4 - 3 - 2 - 1, titul získá jezdec s větším počtem vítězství
Pozn. Čeká se na souhlas účastníků MS.

Reklama

Související témata: