Hlavní obsah

Šampión Hamilton si zvyká na život obletovaného princátka

PRAHA

Vyhrál titul mistra světa formule 1 a začal mu nový život. Třiadvacetiletý Brit Lewis Hamilton se definitivně stal obletovanou celebritou. Nejen rychlá kola, ale také ceny, vyznamenání a obrovské zisky, to je denní chleba nejmladšího šampióna v historii, který začne 29. března v Austrálii svoji pouť za obhajobou. Však už je Hamilton také voskový...

Článek

2. listopadu 2008 - Sao Paulo bylo svědkem nevídaného dramatu. Hamilton se až v posledních metrech dostal na potřebnou pátou pozici a stal se v nejdramatičtějším závěru historie F1 nejmladším mistrem světa a prvním šampiónem tmavé pleti. „Jen jsem křičel do vysílačky: ‚Máme to? Máme to?‘ A když mi odpověděli, že ano, tak jsem propukl v extázi a děkoval bohu,“ líčil své prožitky.

3. listopadu - Svůj první titul slavil celou noc. V Sao Paulu si užíval v nočním klubu v přítomnosti kamarádů, rodiny i své přítelkyně - popové zpěvačky Nicole Scherzingerové.

5. listopadu - Navštívil centrum McLarenu ve Wokingu, kde tisícovce zaměstnanců týmu poděkoval za pomoc při zisku titulu. „Třesu se jako list, ještě nikdy jsem vás všechny neviděl na jednom místě,“ usmíval se. „V srdci jsem stále ještě na závodní dráze.“

18. listopadu - List Times přinesl informaci, že britská pošta vydá v roce 2009 známky s Hamiltonem.

26. listopadu - Nejlepším britským sportovcem roku byl zvolen dráhový cyklista Chris Hoy, trojnásobný olympijský vítěz. Hamilton skončil v anketě sportovních novinářů druhý.

27. listopadu - Pilot zabodoval v jubilejním 60. ročníku předávání německých cen Bambi. Při vyznamenávání celebrit ze světa zábavního průmyslu i sportu dostali v Berlíně kromě Hamiltona cenu také americká popová zpěvačka Britney Spearsová, operní pěvec Plácido Domingo či herci Meg Ryanová a Keanu Reeves.

3. prosince - Spolu s kolegy ze stáje McLaren se vydal do Finska na tréninkový kemp k lékaři a kondičnímu trenérovi Aki Hinstovi. „Jeden z nejlepších týdnů v roce. Připadáte si zcela odříznuti od světa - skvělé,“ jásal Hamilton, že má chvíli klid.

8. prosince - Americký golfista Tiger Woods je již čtvrtým rokem nejlépe vydělávajícím sportovcem světa. V sezóně si vydělal 91 miliónů eur (zhruba 2,3 miliardy korun). Jeho pozici však může ohrozit právě Hamilton, který by si díky titulu mistra světa mohl v roce 2009 přijít až na 100 miliónů eur.

14. prosince - Britové zvolili za nejlepšího sportovce roku v anketě BBC cyklistu Hoye, Hamilton znovu druhý.

26. prosince - Šampión má jasno, že Silvestra stráví romantickou plavbou na Havaji. Naplánovala mu ji jeho přítelkyně Nicole Scherzingerová. Třicetiletá zpěvačka skupiny Pussycat Dolls mu při té příležitosti detailně ukázala své rodiště Honolulu.

31. prosince - Buckinghamský palác zveřejnil novoroční seznam osobností, které vyznamenává královna Alžběta II. Hamilton obdrží Řád britského impéria (MBE), vyznamenáni budou také spisovatel Terry Pratchett či rocková hvězda Robert Plant.

21. ledna 2009 - Tenista Rafael Nadal a tyčkařka Jelena Isinbajevová vyhráli anketu novinářů o nejlepšího evropského sportovce roku 2008. Hamilton skončil třetí za fotbalistou Cristianem Ronaldem.

24. ledna - Trenér fotbalistů Manchesteru United Alex Ferguson byl vyhlášen nejmocnějším mužem britského sportu. V žebříčku listu The Times skončil Hamilton jedenáctý.

10. března - Hamilton převzal v Buckinghamském paláci z rukou královny Alžběty II. Řád britského impéria. „Byl jsem tak nervózní. Určitě to byl jeden z nejsilnějších zážitků mého života, úplně jsem ztratil řeč. To si člověk neuvědomí dříve, než si před ni (královnu) stoupne,“ líčil.

11. března - Návrat do sportovní reality. Lewis byl nejpomalejší ze všech jezdců při testování na okruhu v Barceloně...

19. března - Londýnské muzeum voskových figurín Madame Tussauds odhalilo nejnovější přírůstek - ve vosku vyvedenou sochu Hamiltona, která stála 150 000 liber (4,25 miliónu korun).

Reklama