Hlavní obsah

Nová pravidla v F1 budou zřejmě platit až od sezóny 2010

LONDÝN

Nová pravidla ve formuli jedna, podle nichž se stane mistrem světa jezdec s největším počtem vítězství bez ohledu na body, vstoupí s největší pravděpodobností v platnost až od sezony 2010. Mezinárodní automobilová federace (FIA) tak reagovala na protest asociace týmů (FOTA), která dnes uvedla, že FIA rozhodla o úpravě regulí příliš pozdě na to, aby mohly být zavedeny už v letošní sezóně.

Článek

FIA oznámila nová pravidla v úterý, tedy necelé dva týdny před první Grand Prix sezony v Austrálii. Nový systém určování světového šampiona se navíc setkal se spíše negativními reakcemi ze strany jezdců, i když výrazně pro byl například promotér seriálu Bernie Ecclestone.

"Je příliš pozdě na to, aby FIA udělala změnu pro sezonu 2009, kterou jednomyslně neschválí všichni soutěžící," uvedla FOTA v tiskovém prohlášení.

FIA reagovala tím, že změnu pravidel na systém "vítěz bere vše" navrhl majitel komerčních práv, tedy Ecclestone. "Pokud z nějakého důvodu týmy nebudou s novým systémem souhlasit, jeho zavedení bude odloženo do roku 2010," uvedla FIA.

Asociace týmů doufala, že motoristická federace dá spíše přednost změně systému bodování, který navrhla ona. FOTA chtěla změnit strukturu ze současných "10-8-6-5-4-3-2-1" na "12-9-7-5-4-3-2-1", jež by podle ní zaručila větší atraktivitu spíše než počet vítězství. "Náš návrh vycházel z výsledků celosvětových průzkumů, které nám ukazují přání veřejnosti. Všechny týmy se domnívají, že právě tyto náznaky by měly být brány v potaz," uvedla FOTA.

Týmy ještě před reakcí FIA navrhly, aby federace otevřela znovu debatu o bodování a případné změny by vstoupily v platnost až od sezony 2010. Nový ročník začne 29. března Velkou cenou Austrálie v Melbourne.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint zítra 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint