Hlavní obsah

Hamilton: Začínám od nuly, jako když jsem přišel

Již v neděli odstartuje nová sezóna formule 1 šedesátým ročníkem. Titul z loňské sezóny bude obhajovat Brit Lewis Hamilton z McLarenu. Jeho vůz nepodával při testech nejrychlejší časy, Hamilton tomu však nepřikládá velkou důležitost. "Od toho testy jsou, aby se odstraňovala slabá místa. Jak budeme skutečně rychlí, se ukáže až v Austrálii," řekl mimo jiné Hamilton.

Článek

Co ukázaly předsezónní testy?

Tak jako vždy, že všichni dělali maximum pro co nejlepší sezónu. Dosahované časy nejsou směrodatné.

Při testech jste měli problémy s rychlostí...

Museli jsme ladit novou aerodynamiku se silnějším motorem, nové pneumatiky, systém KERS, tedy rekuperaci kinetické energie. To ovlivňuje přilnavost a jezdec musí správně odhadnout, v jaké situaci ho použít. Musíme se naučit ovládat nová tlačítka na aktivaci KERS i sklon předního křídla. Od toho testy jsou, aby se odstraňovala slabá místa. Jak budeme skutečně rychlí, se ukáže až v Austrálii. Jsem optimista a týmu věřím.

Koho typujete za favority jubilejního 60. ročníku formule 1?

Těžko říct. Jak kdo na tom je, ukáže až Melbourne. A ani tam se nemusí jasně projevit, kdo bude nejlepší na konci sezóny. Věřím, že to budeme my, ale tradičně musíme počítat s Ferrari, dobře se ukazují Renault, BMW, Toyota. Překvapit může i někdo jiný a hodně zvědavý jsem na Brawn GP. Myslím si, že to bude vyrovnanější než v minulých letech.

Cítíte se jako obhájce titulu pod větším tlakem?

Pod přiměřeným situaci a očekávání. Ale já se přesto cítím uvolněnější. Beru to tak, že začínám od nuly, jako když jsem do formule 1 přišel. I přes titul to loni nebylo ideální. Udělal jsem pár zbytečných chyb. Těch se chci letos vyvarovat. Neohlížel jsem se za minulou sezónou, ale hodně jsem o sobě přemýšlel. Pořád se učím. Například při výjezdu z boxové uličky visím očima na semaforech, abych zase někoho nenaboural, jako loni v Kanadě Räikkönena. Měl bych jít v mnoha věcech příkladem. V obhajobu pochopitelně věřím.

Změnil titul mistra světa váš soukromý život?

Dost mi ho omezil. Nemůžu jen tak chodit venku bez toho, aby mě někdo poznal. Ale jsou tu způsoby, jak si to zařídit. Třeba chodit do kina je jednoduché. Vezmu si čepici a kapucu a většinou mě nikdo nepozná. Po městě v jakékoliv zemi se neprocházím, ale byl jsem chvíli ve Spojených státech, a tam mě nepoznával nikdo. Větší pozornosti se těší moje přítelkyně Nicol Scherzingerová ze skupiny Pussycat Dolls.

Šef F1 Ecclestone tvrdí, že by měl letos vyhrát Massa, když ho loni v závěru potkala velká smůla. Štvou vás takové řeči, nebo spíš motivují?

Nedělám si hlavu s tím, co lidé říkají. Můj vztah s Felipe Massou je velmi dobrý. Vloni jsme spolu sváděli skvělé bitvy a já se těším, až s ním zase budu závodit. Jsem si jistý, že má větší motivaci než já a zase to bude těsné. Nevím, jestli to bude ostřejší mezi mnou a ním, nebo mezi ním a Kimim Räikkönenem. Musíme si počkat a uvidíme. V každém případě věřím, že formule 1 zůstane nadále přitažlivá. V současných nelehkých podmínkách bychom měli víc držet spolu v tom smyslu, abychom společně vytvářeli její co nejlepší obraz.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - sprint dnes 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články