Hlavní obsah

Kvalifikaci na úvodní VC sezóny ovládly v Austrálii vozy Brawn GP

MELBOURNE

Kvalifikaci na Velkou cenu Austrálie vozů formule 1 ovládly vozy Brawn GP, které odstartují z první řady. První místo si zajistil Brit Jenson Button, druhý pak skončil Brazilec Rubens Barrichello. Naopak úřadující mistr světa Lewis Hamilton se potýkal s technickými problémy a cestu za obhajobou měl původně zahájit až z úplného chvostu startovního roštu. Nakonec ale po diskvalifikaci obou vozů Toyoty vyrazí z 18. místa.

Článek

Brawn GP, bývalá stáj Honda, kterou zachránil před krachem její šéf Ross Brawn, se stala prvním týmem za 39 let, která při premiéře ve formuli získala pole position. Naposledy se to v roce 1970 povedlo při Velké ceně Kanady Tyrrellu.

Button v sobotu v Melbourne zajel nejrychlejší čas 1:26,202 a byl o tři desetiny sekundy rychlejší než Barrichello. "Vzhledem k tomu, že nám ještě nedávno hrozilo, že letos vůbec nebudeme závodit, je to neuvěřitelné," citovala Buttona agentura AP. "Není to nejdůležitější okamžik víkendu, ale skvělý start je dobrá věc," dodal pilot, který si dojel pro čtvrtou pole position v kariéře a první od Velké ceny Austrálie v roce 2006.

Třetí nejrychlejší čas zajel Sebastian Vettel z Red Bullu, za ním se seřadili Robert Kubica z BMW, Nico Rosberg z Williamsu a Timo Glock z Toyoty. Posledně jmenovaný byl ale později spolu se stájovým kolegou Jarnem Trullim, který byl osmý, poslán na konec startovního roštu, protože podle komisařů byla zadní přítlačná křídla jejich vozů příliš pružná.

Na diskvalifikaci Toyoty vydělal vicemistr světa Felipe Massa z Ferrari, který si polepšil o jednu příčku a odstartuje ze šesté pozice. Posunul se i jeho týmový kolega Kimi Räikkönen na sedmou příčku. Fernando Alonso z Renaultu si pak na roštu polepšil z dvanáctého na desáté místo.

Hamiltonovi s Alonsem se kvalifikace nepovedla

Kvalifikace vůbec nevyšla světovému šampionóvi Hamiltonovi. Pilot McLarenu absolvoval kvůli potížím s převodovkou jen dvě z jejích tří částí a obsadil 15. pozici. Tým se před závodem rozhodl problematickou součást vyměnit, což znamenalo automatický pád na poslední místo, ale po trestu pro Toyotu se Hamilton posunul do předposlední řady.

"Převodovka katastroficky selhala. Proto jsme se rozhodli jít na poslední místo a vyměnit ji," řekl ještě před zveřejněním trestu pro Toyotu šéf týmu Martin Whitmarsh. "Horší už to být nemůže. Na posledním místě se můžu jen zlepšovat, proto ani nemám pro závod žádný plán, prostě do toho půjdu po hlavě," přidal Hamilton.

Podle původních výsledků kvalifikace se v první šestce umístily hned čtyři vozy stájí, které v úvodu sezóny čelí protestům proti designu jejich monopostů. Brawn GP, Williams a Toyota podle konkurenčních týmů údajně používají větší zadní difuzory, než povolují pravidla. Stáje v čele s Ferrari se proto odvolaly proti rozhodnutí komisařů Velké ceny Austrálie pustit Brawn a spol. na start. Odvoláním se bude zabývat soud Mezinárodní automobilové federace FIA na zasedání 14. dubna v Paříži a jeho verdikt může ovlivnit konečné výsledky závodů v Austrálii a Malajsii.

Kvalifikace na GP Austrálie, první závod MS vozů F1 v Melbourne:
1. Button (Brit./Brawn GP) 1:26,202, 2. Barrichello (Braz./Brawn GP) 1:26,505, 3. Vettel (Něm./Red Bull) 1:26,830, 4. Kubica (Pol./BMW-Sauber) 1:26,914, 5. Rosberg (Něm./Williams) 1:26,973, 6. Massa (Braz./Ferrari) 1:27,033, 7. Räikkönen (Fin./Ferrari) 1:27,163, 8. Webber (Austr./Red Bull) 1:27,246, 9. Heidfeld (Něm./BMW-Sauber) 1:25,504, 10. Alonso (Šp./Renault) 1:25,605.

Reklama

Související témata: