Hlavní obsah

Hamilton snil v Austrálii o bodu, nakonec je na stupních vítězů

PRAHA/MELBOURNE

Šťastný jako blecha byl po Velké ceně Austrálie obhájce mistrovského titulu Lewis Hamilton. V premiérovém závodu letošního ročníku mistrovství světa vozů formule 1 sezóny skončil po startu z 18. místa na třetím místě a ziskem šesti bodů překonal veškeré své očekávání. „Vyždímal jsem z auta maximum,“ oddechl si pilot McLarenu po skončení závodu.

Článek

McLaren přijel po nepřesvědčivých výkonech při posledních testech do Austrálie s obavami, které se částečně naplnily již v kvalifikaci. Hamilton po technických problémech obsadil až patnáctou pozici a po výměně převodovky spadl až na chvost startovního roštu.

Hned po startu se ale v Albert Parku začal probíjet vpřed a už na konci prvního kola byl dvanáctý a nakonec se dostal až na bodované pozice. Ke stupňům vítězů mu pak pomohla kolize Sebastiena Vettela s Robertem Kubicou, po níž projel cílem čtvrtý, a penalizace Trulliho, který se ze třetího místa propadl mimo bodovanou osmičku.

„Když si uvědomím, s jakým vozem jsme do Melbourne přijeli... Ukořistili jsme mnohem víc bodů, než jsme realisticky očekávali. Odjel jsem jeden z nejlepších závodů v kariéře,“ pochvaloval si Hamilton v rozhovoru pro BBC. „Chtěl jsem vybojoval alespoň jeden bod. A mám jich šest. To je obrovský úspěch,“ dodal nejmladší světový šampión v historii formule 1.

Spokojenost po závodu v Austrálii naplnila britskou stáj optimismem. „Strategie byla perfektní, tým odvedl fantastickou práci,“ těšilo Hamiltona. „Rozhodně jsme nezapomněli vítězit,“ věří v další zlepšení před Velkou cenou Malajsie, která je na programu již příští neděli.

Britský pilot loni prožil v Melbourne famózní víkend, při němž vyhrál stejným stylem jako letos Button. A je jen otázka, zda svůj triumf nakonec dodatečně nezopakuje. Výsledky z Austrálie a Malajsie totiž nebudou oficiální až do jednání soudu FIA, který bude po druhém závodu sezóny řešit stížnost na údajně neregulérní monoposty stájí Brawn GP, Toyota a Williams. Pokud by se nařčení rivalů potvrdilo, přišel by tým Brawn o melbournský double a Hamilton by poskočil na první pozici.

Reklama

Související témata: