Hlavní obsah

Přinutili mě, abych některá fakta zamlčel. Nejsem lhář, dušuje se Hamilton

SEPANG/PRAHA

Pořádně horko je v Malajsii jezdci stáje McLaren Lewisi Hamiltonovi. A není to jen tropickým počasím, které na okruhu v Sepangu panuje. Čtyřiadvacetiletý mistr světa v pátek svolal tiskovou konferenci, na níž se kajícně omluvil za své jednání po Velké ceně Austrálie. Hamilton na popud vedení stáje zamlčel komisařům některá fakta ze závěru prvního letošního závodu a ve čtvrtek za to byl dodatečně diskvalifikován.

Článek

Hamilton byl předvolán, aby vysvětlil situaci ze závěru závodu. Po střetu Vettela s Kubicou byl na trati safety car a britský pilot využil zaváhání Jarna Trulliho, který vyjel z trati, a dostal se na třetí pozici. Vedení stáje si ale nebylo jisté, zda toto pravidla umožňují (podle regulí je možné pod žlutými vlajkami předjíždět, pokud první pilot ztratí kontrolu nad vozem - pozn. red.), a přikázalo, aby nejmladší mistr světa v historii F1 zpomalil a pustil italského jezdce zpět na třetí pozici.

Hamilton tak učinil, Trulli byl ale po závodu penalizován a propadl se mimo bodované umístění. McLaren ale při šetření zamlčel, že Hamilton zpomalil záměrně a tudíž Trulliho manévr nešlo hodnotit jako předjížděcí. „Týmový manažer (Dave Ryan) mi při čekání na slyšení u komisařů řekl, které informace mám zatajit a přesně to jsem udělal,“ kál se před novináři Hamilton.

Nejtěžší chvíle v životě

„Hluboce se komisařům omlouvám, že jsem marnil jejich čas a dělal z nich hlupáky. Moc se omlouvám za celý tým i za Davea, který odvedl za dlouhá léta spoustu skvělé práce. Omlouvám se všem fanouškům, kteří mě třetím rokem podporují a kteří mi věřili. Nejsem lhář, nejsem nečestný člověk. Jsem týmový hráč,“ líčil první pilot tmavé pleti ve formuli 1.

Hamilton přiznal, že v posledních dnech prožívá těžké období. „Ještě nikdy jsem se necítil tak špatně. Nikdy v životě jsem nebyl označen za lháře a podvodníka. Proto jsem svolal tuto konferenci. Abych uvedl věci na pravou míru. Co víc mohu říct? Omlouvám se mému týmu i mé rodině. Ta situace je velice trapná,“ uvedl na závěr.

Stáj McLaren reagovala na vývoj situace odvoláním Ryana z pozice sportovního manažera, kterou vykonával 35 let. „Vážně poškodil obraz našeho týmu. Omlouváme se,“ přidal šéf stáje Martin Whitmarsh.

Reklama

Související témata: