Hlavní obsah

Button vyhrál i kvalifikaci na GP Malajsie formule jedna

KUALA LUMPUR

Britský pilot staronové stáje Brawn Jenson Button vyhrál stejně jako před týdnem v Austrálii kvalifikaci na Velkou cenu Malajsie formule jedna. V premiérové Grand Prix sezóny využil Button výhody na startu k triumfu v závodě.

Článek

Button zajel na okruhu v Sepangu čas 1:35,181 a porazil o téměř desetinu sekundy Jarna Trulliho. Ital z týmu Toyota tak má dobrou šanci navázat na své třetí místo z Melbourne, které mu bylo administrativně vráceno před dvěma dny poté, co o něj bezprostředně po závodě kvůli penalizaci za předjetí Lewise Hamiltona přišel.

"Přes noc jsme vylepšili vůz a bylo to hodně znát. Zítra to tady bude hodně tvrdé, ale dnes jsem se cítil dobře a byl jsem moc spokojený," uvedl devětadvacetiletý Button.

Z druhé řady by díky svému výsledku v kvalifikaci měli za normálních okolností startovat Němec Sebastian Vettel a Rubens Barrichello z Brazílie, oba se však na roštu propadnou. Němec Vettel ztratí deset míst kvůli zavinění srážky s Robertem Kubicou v závěru GP Austrálie. Druhý muž z melbournského závodu Barrichello musí zpět o pět pozic kvůli tomu, že mu v pátek mechanici na jeho brawnu vyměnili převodovku, jež má podle pravidel vydržet čtyři Velké ceny.

Místa potrestaných jezdců v druhé řadě zaujmou Němci Timo Glock z Toyoty a Nico Rosberg s williamsem.

Místa potrestaných jezdců zaujmou Glock a Rosberg

"Škoda těch deseti míst. Teď jen doufám, že bude pršet, protože pak je možné všechno," řekl Vettel. Místa potrestaných jezdců v druhé řadě zaujmou Němci Timo Glock z Toyoty a Nico Rosberg s williamsem.

Jediným zástupcem dominantních stájí posledních let Ferrari a McLarenu v elitní desítce na startu bude obhájce loňského vítězství Kimi Räikkönen z Finska, jenž zajel devátý čas. Jeho kolega z Ferrari, brazilský vicemistr světa Felipe Massa, se dnes rozloučil už v první části kvalifikace a skončil šestnáctý.

Massa by zřejmě na postup do další kvalifikační jednotky měl, ale jeho tým se domníval, že mu bude dosavadní zajetý čas stačit, a příliš brzo ho stáhl. "Tým si myslel, že už máme první patnáctku jistou, a abych byl upřímný, já si to myslel také. Když jsem se začal propadat pořadím, už nebylo možné vyjet z boxů, na další kolo nebyl čas," uvedl Brazilec.

Mclareny zajeli 13. a 14. čas

Vzadu budou také mclareny šampióna Lewise Hamiltona a Heikkiho Kovalainena, kteří zajeli 13. a 14. čas. Brit Hamilton má za sebou rušný týden, v němž přišel kvůli klamání traťových komisařů při výslechu v souvislosti s incidentem s Trullim o třetí místo z Austrálie a byl dokonce vyškrtnut z výsledků.

Velká cena Malajsie se v neděli pojede od 11:00 SELČ, přičemž předpověď počasí hlásí dešťové bouřky.

Kvalifikace na GP Malajsie vozů formule jedna:
1. Button (Brit./Brawn) 1:35,181, 2. Trulli (It./Toyota) 1:35,273, 3. Vettel (Něm./Red Bull) 1:35,518, 4. Barrichello (Braz./Brawn) 1:35,651, 5. Glock (Něm./Toyota) 1:35,690, 6. Rosberg (Něm./Williams) 1:35,750, 7. Webber (Austr./Red Bull) 1:35,797, 8. Kubica (Pol./BMW) 1:36,106, 9. Räikkönen (Fin./Ferrari) 1:36,170, 10. Alonso (Šp./Renault) 1:37,659.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint