Hlavní obsah

Byl to bláznivý závod, říkal vítěz GP Malajsie Button

PRAHA

S rozpačitým úsměvem vyprávěl vítěz zkrácené GP Malajsie Angličan Jenson Button o závodě jaký před tím nikdy nezažil. Po triumfu v Austrálii si připsal druhé vítězství v řadě a celkově třetí.

Článek

„Byl to bláznivý závod. Poté, co byl přerušen, seděl jsem v autě a čekal na restart. Moc se mi na trať nechtělo, ale byl jsem smířený s tím, že odkroužíme potřebná kola, abychom mohli dostat plný počet bodů. Kromě těch bodů to postrádalo smysl, pokud jsme měli jet jen za safety carem. Když jsem dostal informaci, že se nepojede, byl jsem v první chvíli překvapený,“ přiznal v cíli devětadvacetiletý pilot.

„Odstartoval jsem dost špatně. Myslím, že jsem neměl dost zahřáté pneumatiky a auto bylo hodně přetáčivé, ale nezmatkoval jsem. Říkal jsem si, že je dost času. Navíc na obzoru byly hrozivé mraky, ale nepřemýšlel jsem, co z toho může být,“ dodal s tím, že se do vedení dostal poměrně brzy a snadno.

Po prvních kapkách začala přezouvací loterie. „Jet v krátké době několikrát po sobě do boxů není dobré, ale v boxech byl pořádný chaos. Výměna pneumatik byla hektická. V Malajsii neprší, tady strašlivě lije. Ale v tu chvíli to teprve začínalo. Vybrali jsme mokré pneu, ale ty jsme zničili. Při další zastávce jsme přezuli na přechodné. Jenže se spustila naplno průtrž a znovu jsme museli přezout na mokré. Na přechodných jsem naštěstí jel dost rychle, takže i po další výměně jsem se vrátil do čela závodu,“ popsal situaci po polovině závodu Button.

Spustilo se peklo

„Jenson jel velmi takticky a s rozvahou. My jsme měli na závod pro něho ušetřené pneumatiky, což byla výhoda. Bylo těžké se rychle rozhodnout, jaké obout. Chvilku to vypadalo, že déšť nebude tak hrozný, ale pak se spustilo peklo. Bylo rozumné, že byl závod ukončen a nepokračovalo se, i když pauza byla dost dlouhá. Co tohle bodové dělení udělá na konci seriálu, se teprve uvidí. Teď o tom nepřemýšlím.

Podruhé jsme zvítězili, což je báječné, ale zůstáváme oběma nohama na zemi,“ dodal šéf týmu Ross Brawn, spokojený s tím, že pro body si dojel i Rubens Barrichello, takže s 25 body vede Brawn GP Pohár konstruktérů. Otázkou je, co 14. dubna udělá s výsledky Odvolací soud FIA, který bude řešit protesty na neschválenou velikost difuzorů, což se týká i Brawnu GP.

Reklama

Související témata: