Hlavní obsah

Prezident Ferrari přinesl na krizové jednání mnišskou kápi

LONDÝN

Mnišskou kápi jako symbol pokory přinesl na krizové jednání stáje Ferrari prezident automobilky Luca di Montezemolo. Šéf firmy varoval představitele týmu formule jedna, jenž ve dvou úvodních Grand Prix sezony nebodoval, aby se nestal terčem posměchu.

Foto: HOCH ZWEI

Prezident Ferrari Luca Montezemolo

Článek

Po nevydařených Velkých cenách v Austrálii a Malajsii svolalo Ferrari do sídla týmu v Maranellu schůzku vedení, která v úterý trvala zhruba dvě a půl hodiny. "Byl by eufemismus, kdybych řekl, že tito lidé (v týmu) jsou hodně naštvaní. Zároveň však titíž lidé chtějí chyby napravit," uvedl na oficiálním webu Ferrari prezident Montezemolo.

Na jednání přinesl neobvyklý artefakt, kápi kajícníka. "Chtěl jsem, aby všichni pochopili, že v této sezoně budeme muset být pokorní. Zároveň jsem zdůraznil, že nás nechci vidět po každém závodu pro pobavení ostatních v nějakém zábavném televizním programu," uvedl prezident Ferrari.

Nejhorší start do sezóny od roku 1992

Obhájci Poháru konstruktérů zažívají nejhorší start do sezóny od roku 1992, nicméně zatím se nechystají žádné personální změny. "Vím, že tahle skupina lidí má silný smysl pro čest, který nám pomůže se z toho dostat. Zůstáváme jednotní a já mám v tým plnou důvěru," dodal Montezemolo.

Ferrari se výrazně nepovedla především nedělní Velká cena Malajsie, v níž se dopustil několika zjevných chyb. Už v kvalifikaci doplatil vicemistr světa Felipe Massa na špatný odhad týmu, jenž se domníval, že jeho dosažený čas stačí na postup do druhé části. Kvůli tomu, že zajel příliš brzo do boxu, startoval až ze 16. místa.

V závodě, jenž byl kvůli dešti předčasně ukončen, zase obhájce loňského vítězství Kimi Räikkönen dostal příliš brzo pneumatiky na mokro a na suché trati je po několika kolech úplně zničil. Zároveň se mezitím propadl mimo bodované pozice.

Po víkendu v Malajsii se ocitlo Ferrari pod palbou kritiky, která se nevyhnula ani sedminásobnému mistru světa Michaelu Schumacherovi. Někdejší skvělý jezdec, jenž v týmu působí jako poradce, měl na chaosu v Sepangu podle tisku nemalý podíl.

Reklama

Související témata: