Hlavní obsah

Rozhodnutí FIA v kauze s difuzory padne ve středu

Rozhodnutí o tom, zda budou potrestány tři týmy formule jedna za údajně nepovolený tvar difuzoru, padne až ve středu v odpoledních hodinách. Mezinárodní automobilová federace FIA to oznámila v úterý po osmihodinovém výslechu a závěrečné poradě v Paříži. Verdikt odvolacího soudu pak dá také konečnou podobu výsledkům prvním dvou závodů sezony v Austrálii a Malajsii.

Článek

V těch použili na svých monopostech údajně neregulérní konstrukci stáje Brawn GP, Williams a Toyota. Předmětem sporu jsou větší zadní difuzory, jejichž specifická konstrukce prý zmíněnou trojici oproti ostatním zvýhodňuje. Protest vznesly týmy Ferrari, Renault, Red Bull a BMW-Sauber už před zahájením sezony, ten byl ale zamítnut a komisaři pustili na start všechny jezdce.

V obou závodech kraloval Brit Jenson Button z Brawn GP, po případné diskvalifikaci by se tak zásadně změnilo pořadí obou Velkých cen i celého šampionátu. Už v úterý ale odborný magazín "Auto, motor und sport" uvedl, že protest bude podle všeho zamítnut.

Optimističtí jsou i představitelé obviněných týmů, především Ross Brawn, šéf vedoucí stáje Poháru konstruktérů. Poukázal na to, že už před nějakým časem upozorňoval ostatní týmy na možný prostor pro různou interpretaci technických předpisů a navrhoval jejich konkretizaci. "To bylo odmítnuto," uvedl Brit.

Pilot Toyoty Timo Glock, čtvrtý muž pořadí MS, také věří v úspěch. "Hned tři týmy měly stejný nápad. To přece ukazuje, že panovalo od počátku přesvědčení o správnosti tohoto výkladu pravidel," řekl.

Reklama

Související témata: