Hlavní obsah

Ferrari pojede v Číně bez KERS, nový difuzor bude mít v květnu

Hned několik zásadních rozhodnutí učinila tento týden stáj Ferrari. Nejdříve proběhly personální změny a nyní se tým rozhodl, že o nadcházejícím víkendu při GP Číny nepoužije KERS. Ferrari se ale nevzdává. Blýskat na lepší časy by se podle šéfa stáje Stefana Domenicaliho mohlo už v květnu při GP Španělska, kdy by vozy měly vyjet s novými difuzory.

Článek

Začátkem týdne proběhly v nejúspěšnějším týmu historie změny. Ferrari nejdříve sestavilo speciální pracovní skupinu, která má za úkol rychlé vylepšování vozů. A poté došlo k personálním přesunům. Dosavadní týmový manažer Luca Baldisserri zamířil do továrny v Maranellu a o chod italské stáje na okruzích se místo něj bude starat hlavní inženýr Chris Dyer.

To ale není vše. Kvůli problémům v prvních dvou závodech světového šampionátu se tým rozhodl, že při GP Číny v Šanghaji nenasadí systém na rekuperaci kinetické energie (KERS). „Tento víkend KERS nepoužijeme,“ řekl šéf stáje Stefano Domenicali v rozhovoru pro britský magazín Autosport. „Snažili jsme se zjistit, co přesně máme za problém. Nakonec se ale ukázalo, že jde o vážnější záležitost, se kterou by nebylo dobré vyjet na trať. Potřebujeme systému ještě více porozumět. Takže dokud systém nebude zcela bezpečný a spolehlivý, nemůžeme riskovat,“ vysvětloval rozhodnutí Domenicali.

Poté, co odvolací soud Mezinárodní automobilové federace (FIA) zamítl protest Ferrari, Red Bullu a Renaultu proti zadním difuzorům u monopostů týmů Brawn GP, Toyota a Williams, se Scuderia snaží urychlit vývoj nových dílů. A především již zmiňovaného difuzoru. Ten byměl být připraven k použití už v květnu. „Pokud půjde vše podle plánu, mohli bychom mít nový difuzor připravený pro GP Španělska,“ prozradil Domenicali.

Reklama

Související témata: