Hlavní obsah

Vettel vykročil ve stopách Senny, Schumiho a spol.

PRAHA

Zjevili se jako meteory. Někteří vyhrávali tituly, další své ambice nenaplnili - a dva z nich také zahynuli. Magazín Kicker vybral deset nejvýraznějších talentů, které za posledních 25 let nabídl seriál mistrovství světa formule 1. Přehled uzavírá Němec Sebastian Vettel, který v neděli vyhrál Velkou cenu Číny a zajistil Red Bullu historicky první vítězství. To samé dokázal loni pro Toro Rosso...

Článek

1984 Ayrton Senna (Brazílie)

Jakmile se v šampionátu F1 objevil, měli experti jasno. Je jen otázkou času, kdy výjimečně talentovaný a charismatický Brazilec získá mistrovský titul. Povedlo se mu to celkem třikrát - v letech 1988, 1990 a 1991. Se 41 vyhranými závody je třetí v historickém pořadí, dodnes drží rekordy v pole-position v řadě a ve startech z první řady v sérii. V roce 1994 zemřel na tragické následky nehody při GP San Marina v Imole.

1984 Stefan Bellof (Německo)

Na scéně se objevil ve stáji Tyrrell v roce, kdy paralelně startoval v závodech sportovních vozů a získal tam titul mistra světa. „Byl superrychlý a někdy mě až děsilo, jak je extrémně odvážný,“ charakterizuje ho Gerhard Berger. Jiný expert označuje jeho talent za mix z Michaela Schumachera a Gillese Villeneuva. S vozem se zastaralým motorem však šanci neměl a v roce 1985 zahynul v závodě na 1000 km ve Spa.

1989 Jean Alesi (Francie)

Další z jezdců, kteří měli podle prognóz potenciál na titul. Ve formuli 1 se nejdřív objevil jen na záskok, svůj první závod dokončil „doma“ v Le Castellet jako čtvrtý, přičemž v jednu chvíli i vedl. Celkem vystřídal šest stájí, absolvoval 201 Grand Prix - vyhrál však jen jedinou, v roce 1995 v Montrealu. Na titul nikdy nedosáhl, dvakrát byl celkově čtvrtý a v roce 2001 skončil.

1991 Michael Schumacher (Německo)

Manažer Willi Weber o fenoménovi z Kerpenu prohlásil: „Laskavý bůh mu dal jediný základ do života - aby jezdil automobilové závody.“ Schumi se stal legendou. Získal 7 titulů mistra světa a 1369 bodů, vyhrál 91 závodů a 154krát stál na stupních vítězů. Drží i spoustu dalších rekordů a v roce 2006 skončil jako nejúspěšnější pilot v historii F1 a jeden z nejznámějších německých sportovců všech dob.

1991 Mika Häkkinen (Finsko)

„Létající Fin“ byl mimořádně rychlý se seversky chladným vystupováním. Ve stáji Lotus se vavřínů dočkat nemohl, po přestupu k McLarenu už to bylo jiné. Hned v první kvalifikaci byl rychlejší než slavný stájový kolega Senna. Než Häkkinen v roce 2001 skončil, měl na kontě dva tituly mistra světa (1998, 1999), 20 vyhraných GP, 420 bodů a 51 umístění na stupních vítězů.

2001 Kimi Räikkönen (Finsko)

Jako dítě snil o kariéře hokejisty, ale nakonec se vrhl raději na motokáry. Přes Britskou Formuli Renault se propracoval až do stáje Sauber. Pak následovala angažmá u McLarenu a přestup do stáje Ferrari, kde se jako třetí Fin dočkal v roce 2007 titulu mistra světa. Pilot s přezdívkou „Ledový muž“ dokáže spát ještě 20 minut před startem... Zatím vyhrál 17 Grand Prix, 57krát byl na stupních vítězů a získal 531 bodů.

2001 Fernando Alonso (Španělsko)

Podle Bernieho Ecclestona stále nejrychlejší pilot současnosti. Když se přes Minardi dostal do stáje Renault, šéf Flavio Briatore se rozplýval: „Je to, jako bych v kině dvakrát viděl stejný film. Fernando mi připomíná mladého Michaela Schumachera...“ Brzy svůj diamant vybrousil natolik, že v letech 2005 a 2006 získal titul. Po nevydařené kapitole u McLarenu se do Reanaultu vrátil, 555 bodů a 21 vyhraných závodů ho staví mezi špičku.

2001 Juan Pablo Montoya (Kolumbie)

Talentu měl divoký chlapík dost. K tomu, aby vyhrával tituly, mu však chyběl dostatek sebekázně. Co mu byly platné jeho „digitální“ nohy, když neměl taktickou disciplínu a chladnou hlavu. Dokázal vyhrát sedm závodů, v roce 2006 však zmizel do zámořských soutěží. Když se srazil s týmovým kolegou Räikkönenem, došla McLarenu s divokým Kolumbijcem trpělivost...

2007 Lewis Hamilton (Velká Británie)

„Obama formule 1“. Ve třiadvaceti letech se v roce 2008 stal v nejdramatičtějším závěru historie F1 nejmladším mistrem světa a prvním šampiónem tmavé pleti. A to jezdil ve formuli 1 teprve druhý rok... Sotva se v ní zjevil, bral všechny rekordy v kategoriích „nejmladší“ útokem. Ron Dennis si ho pro McLaren chystal již od dětství. A „Mister Perfect“ ho nezklamal. Mohl by následovat Fangia, Prosta, Sennu či Schumachera.

2008 Sebastian Vettel (Německo)

Hned v první sezóně v průměrné stáji Toro Rosso zazářil. V deštivém závodě v Monze si stylem start-cíl dojel senzačně pro vítězství a stal se tak nejmladším jezdcem, který kdy vyhrál Grand Prix. „Myslím, že už kolem roku 2010 by mohl vyhrát titul. S Red Bullem šanci nemá, ale až podepíše smlouvu se špičkovým týmem, mistrem světa bude,“ předpověděl na začátku letošní sezóny Bernie Ecclestone. V neděli Vettel ukázal, že ani se současným vozem nemusí být bez šance...

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint