Hlavní obsah

Společnost Lola zvažuje návrat do seriálu formule jedna

HUNTINGDON

Dvanáct let chyběl na startu závodu mistrovství světa formule jedna monopost stáje Lola, to se však může brzy změnit. Společnost, kterou v minulosti proslavili například Graham Hill, John Surtees nebo Alan Jones, zvažuje návrat do šampionátu.

Foto: BPA/Petr Frýba

Střídání posádky v kokpitu prototypu stáje Charouz Racing System, s nímž dvojice Jan Charouz, Stefan Mücke vybojovala v závodu 1000 km Barcelony 3. místo v absolutním pořadí. Ilustrační fotografie

Článek

Hlavním důvodem je plánované zavedení finančního stropu na rozpočty týmů. Od příštího roku budou platit přísná úsporná opatření a už by se Lole nemělo stát to, co v roce 1997. Tehdy ze seriálu MS odstoupila kvůli finančním problémům, když nebyla schopna konkurovat penězi hýřícím týmům jako Ferrari, Benetton, McLaren nebo Williams.

"Jelikož týmy formule jedna musejí od příštího roku uvážlivě zacházet s financemi, zvážíme možnost vyvinout auto, které je schopné závodit v šampionátu formule jedna," prohlásil ve středu výkonný ředitel společnosti Lola Martin Birrane.

Značka Lola se formule 1 účastnila od šedesátých let a i nyní díky továrně ve východní Anglii disponuje technickým zázemím potřebným pro vývoj vozu. V posledních deseti letech vyráběla vozy pro šampionáty formule Nippon, formule 3000, formule 3 a A1GP. V současné době se účastní série Le Mans.

Reklama

  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint