Hlavní obsah

Šok pro Hamiltona a spol. - Mercedes se staví proti formuli 1

Osm bodů z úvodních tří Velkých cen. To není pro stáj McLaren-Mercedes vůbec povedený start do nové sezóny mistrovství světa formule 1. Ovšem před nedělní Grand Prix dostali Lewis Hamilton a spol. ještě horší zprávu. Budoucnost stáje je velmi nejistá. Tím spíše, že varovné signály vyšly ze samotné mateřské automobilky Mercedes.

Článek

Světová krize drtí i formuli 1. A může být ještě hůř. Dozorčí rada automobilky Mercedes před víkendovým závodem v Bahrajnu uvedla, že budoucnost týmu McLaren v seriálu je nejistá. „Formule 1 je mezi zaměstnanci čím dál tím méně akceptovaná,“ konstatoval pro německá média šéf odborů a člen rady mateřské společnosti Mercedesu firmy Daimler Helmut Lense.

V McLarenu se třesou strachy. Mají proč. Jak Lense vylíčil, z posledních pracovních mítinků jasně vyplývá, že zaměstnanci se čím dál tím více negativně staví proti drahým výdajům na formuli. Společnost tak vážně řeší otázku, zda by nebylo lepší investovat místo do motorsportu třeba do energetických technologií.

„Jsem šokovaný z toho, co jsem slyšel. Mercedes zkrátka patří k efjedničce,“ zareagoval Nico Rosberg, německý pilot ve službách Williamsu.

Honda vycouvala jako první

Důvody jsou však vážné. Daimler stejně jako většina dalších automobilek pociťuje celosvětovou ekonomickou krizi a zaměstnanci se bojí o místa. Honda proto vycouvala z formule 1 již loni v prosinci.

Britsko-německá stáj získala tři mistrovské tituly (v letech 1998 a 1999 Mika Häkkinen, loni Lewis Hamilton), ani to jí však nemusí spasit. Mercedes má v týmu McLaren 40procentní podíl akcií, zároveň dodává své agregáty i pro překvapivého lídra šampionátu Brawn GP a Force India.

Obhájce titulu tak má o velký problém víc. Jako by nestačilo, že jeho mclaren je zatím příliš pomalý. „Ještě pár závodů a ukážeme náš potenciál,“ burcuje Hamilton.

Otázkou je, zda si spolu s Kovalainenem nebudou muset brzy hledat nové angažmá...

Reklama

Související témata: