Hlavní obsah

Stáj McLaren se omluvila za lež, nyní čeká na rozsudek

MANÁMA

Stáj McLaren zaslala do sídla Mezinárodní automobilové federace (FIA) dopis, v němž se omlouvá za úmyslnou lež traťovým komisařům při Velké ceně Austrálie formule 1. Učinila tak necelý týden před slyšením Světové rady motoristického sportu, které je na programu 29. dubna v Paříži. McLarenu hrozí pokuta, odebrání bodů a v krajním případě i vyloučení z několika závodů.

Článek

"Spolupracujeme s FIA, napsal jsem jejímu šéfovi Maxi Mosleymu, ale před 29. dubnem k tomu už nemůžu víc říct," řekl výkonný ředitel stáje Martin Whitmarsh, který ve funkci nahradil minulý týden Rona Dennise.

Zdroj agentury Reuters, který nechtěl být jmenován, ale prozradil, že text je "bezvýhradnou omluvou" za lži při VC Austrálie.

V ní projel cílem jako třetí Ital Jarno Trulli z Toyoty, ale následně byl penalizován za to, že Hamiltona předjel v závěru závodu, kdy byl na trati zpomalovací vůz. Brit ale Trulliho pustil před sebe, což u výslechu traťovým komisařům zatajil. FIA po prozkoumání dostupných podkladů diskvalifikovala Hamiltona a Trulliho vrátila na bronzovou příčku.

Podle téhož zdroje stáj v dopise uznává i to, že překročila sportovní regule a "odevzdává tak svůj osud do rukou orgánů FIA".

Zástupci McLarenu předstoupí před světovou radu už potřetí za uplynulé dva roky. V roce 2007 byl tým potrestán za špionážní aféru u velkého rivala Ferrari pokutou 100 milionů dolarů a vyloučením z Poháru konstruktérů.

Tentokrát hrozí dokonce vyloučení z několika závodů. Podobná věc se ve formuli 1 naposledy stala v roce 2005, kdy byla z Velké ceny Španělska a Monaka vyřazena stáj BAR. Její technici tehdy při zastávce v boxech namontovali do monopostu Jensona Buttona skrytou palivovou nádrž, aby měl jeho lehký vůz po skončení závodu pravidly vyžadovanou hmotnost.

Reklama

Související témata: