Hlavní obsah

Dennis prý svým odchodem uchránil McLaren od vyššího trestu

PRAHA

Podmínečné vyloučení ze tří závodů, takový trest si ve středu vyslechli zástupci McLarenu od Světové rady motorsportu za lhaní komisařům po Velké ceně Austrálie. A tak není divu, že tato mírná sankce vyvolala řadu spekulací. Údajně tým od přísnějšího potrestání zachránil odchod Rona Dennise.

Článek

Sám prezident FIA Max Mosley naznačil, že odchod výkonného ředitele Rona Dennise z McLarenu byl klíčovým faktorem v rozhodování o výši trestu. "Nemyslím si, že by trest byl nějak zvlášť mírný. Nakonec ta rozhodnutí při GP Austrálie učinili lidé, kteří již nejsou v týmu. V takovém případě by bylo nespravedlivé v této věci zacházet dále," řekl BBC Mosley na otázku, zda není sankce příliš shovívavá.

A jeho slova potvrdil i šéf stáje McLaren Martin Whitmarsh. "Všichni, kdo se podíleli na rozhodnutí oklamat komisaře, jsou pryč," dodal Whitmarsh. Oba tedy připomněli Dennisův odchod po Velké ceně Austrálie. Dennis sice tvrdí, že se jednalo o jeho vlastní rozhodnutí, přesto ale převažuje názor, že šlo o vstřícné gesto vůči FIA. A myslí si to i některá britská média. Například Mirror ve svém titulku píše: Ron Dennis skončil, aby zachránil Lewise Hamiltona. A podobně se vyjadřuje i Daily Telegraph.

McLaren se ve svém prohlášení vyjádřil, že trest akceptuje, a že chce Světové radě motorsportu poděkovat za spravedlivé slyšení. Nyní se tým chce soustředit na vylepšování vozu, aby co nejdříve mohl konkurovat ostatním. A aby smazal náskok vedoucích stájí. Lewis Hamilton v tuto chvíli ztrácí na vedoucího Jensona Buttona dvaadvacet bodů. "Aféra s lhaním už je za námi. A tak se do popředí zase dostane závodění, za což jsme rádi," přiznal šéf sportovního oddělení Mercedesu Norbert Haug.

"McLaren si teď nemůže dovolit žádné další chyby, které by vedly k pozornosti FIA. Všechny problémy budeme řešit s co největší opatrností, abychom se vyhnuli dalším pochybením," dodal Haug.

Reklama

Související témata: