Hlavní obsah

Ferrari hrozí odchodem z F1, Mosleyho to nevzrušuje

LONDÝN

Nové úpravy pravidel ve formuli 1 vyvolaly slovní přestřelku mezi předsedou Mezinárodní automobilové federace FIA Maxem Mosleym a prezidentem Ferrari Lukou di Montezemolem. Italský funkcionář v týdnu pohrozil, že jeho stáj může na protest proti zavedení omezených rozpočtů odejít z F1. Mosley mu v rozhovoru pro sobotní vydání listu Financial Times vzkázal, že seriál přežije i bez Ferrari a prohlásil, že to je jen boj o moc, který je rozhodnutý vyhrát.

Článek

Mosley potvrdil, že nehodlá ustoupit od zavedení volitelných stropů pro rozpočty stájí od roku 2010. Omezení stanovené na 40 miliónů liber (asi 1,2 miliardy korun) nebude pro stáje povinné, ale týmy, které se rozhodnou s ním operovat, dostanou řadu výjimek z technických pravidel a získají větší volnost při úpravách vozů.

Nezávislé stáje a nováčci, kteří chtějí do formule 1 od nové sezóny vstoupit, změnu vítají. Di Montezemelo ale Mosleyho v otevřeném dopise před zavedením dvou úrovní ve formuli 1 varoval. Pohrozil rovněž, že by nikdo neměl brát neustálou přítomnost Ferrari v seriálu jako neměnnou věc.

Italský tým působí ve formuli 1 od samotného počátku závodů v roce 1950 a stejně jako Velká cena Monaka je považován za výstavní klenot seriálu. V posledním desetiletí získal tým se vzpínajícím se koněm ve znaku osmkrát Pohár konstruktérů.

"Náš sport přežije i bez Ferrari," řekl Mosley. "Bylo by ale velice, velice smutné, ztratit je. Je to italský národní tým," dodal. Ustupovat stájím, které by raději řídily formuli 1 samy, ovšem Brit nehodlá.

Reklama

Související témata: