Hlavní obsah

Vettel zvaný Baby Schumi: Ve formuli může vyhrávat jen egoista!

Autogramů rozdal během chvíle desítky. Každému, kdo za nejmladší hvězdou seriálu F1 přišel, se německý pilot Sebastian Vettel ochotně zvěčnil. Na triko, fotografii vyšperkovanou logem jeho stáje Red Bull Racing i třeba na cár papíru. „Pořád mě nepřestává překvapovat, že někdo touží po mém autogramu,“ kroutil německý supertalent nevěřícně hlavou, jaký je o jeho podpis zájem.

Článek

Není to od vás tak trochu póza a divadlo k tomu? Po dvou vítězstvích ve formuli, poté, co v letošním seriálu figurujete v průběžném pořadí na čtvrtém místě a svět vás vnímá jako největší talent od dob Michaela Schumachera se podivovat zájmu, který o vás je?

Vůbec ne, protože pořád stojím nohama na pevné zemi a sám dobře vím, že nějaké srovnávání se Schumacherem je až příliš troufalé.

Proč? Vždyť už jste ho přece trumfnul! Třeba tím, že ve formuli figurujete jako vůbec nejmladší vítěz Velké ceny v celé její historii...

To sice pravdou je, ale ve srovnání s Michaelem jsem ještě vůbec nic nedokázal.

Mluvíte, jako by byl legendární „Schumi“ na věky věků nepřekonatelný...

A není snad? Je to nejúspěšnější pilot všech dob a opravdu ho už nemusí nikdo nikdy překonat. Stačilo by, aby někdo dokázal alespoň čtvrtinu toho co on, a bude se moci považovat za úspěšného závodníka. Dokonce extrémně úspěšného závodníka.

Tolik obdivu k Schumacherovi v sobě skrýváte? Takovým vzorem pro vás je?

Měl jsem ho za svého hrdinu už v dobách, kdy jsem jezdil na motokárách a on vyhrával jednu velkou cenu za druhou. Teď, kdy sám formuli jezdím, k němu chovám obdiv ještě větší.

Takže ho na okruzích kopírujete a snažíte se jeho jezdeckému kumštu vyrovnat?

To nejde. Pokoušet se někoho kopírovat a být přitom stejně dobrý jako on, to je utopie. Mohl bych se snažit sebevíc, ale nefungovalo by to.

Ale vždyť vám přece v Německu říkají „Baby Schumi“…

To si vymysleli novináři, jenže Schumacher byl jen jeden. A Vettel je také jeden, protože každý pilot ve formuli musí jít vlastní cestou a já nejsem výjimkou.

Možná že jste výjimkou i v tom, že na rozdíl od soupeřů přímo milujete deštivé Velké ceny, protože na mokrých okruzích vyhráváte. Loni v Monze, letos v Číně…

To proto, že když jsem závodil na motokárách, neměl jsem dost peněz na pneumatiky do mokra. Musel jsem je šetřit a proto jsem jezdíval na „hladkých“ gumách tak dlouho, dokud to jen šlo. Hodně jsem se přitom naučil…

Třeba?

Třeba hledat a nacházet v každé zatáčce jinou stopu, mít odhad pro přilnavost pneumatik a vůbec vozu, dopředu vytušit, kolik vody je právě na asfaltu, jezdit s daleko větším citem než na suché trati… Je toho spoustu!

Takže nejen talent a dar z nebes, jak se o vás tvrdí a píše, ale i dřina a dril?

V talent věřím, ale spoléhat jen na něj by nestačilo. Zvláště ve formuli, která je opravdu o dřině, drilu, neustálé přípravě, spoustě dat, jež musí člověk správně vyhodnotit a využít, stejně jako o schopnosti pochopit a porozumět autu i všemu, co se děje za oponou. Michael Schumacher byl velkým jezdcem právě proto, že tohle všechno dokázal.

Co byste chtěl dokázat vy?

Být ze všech nejrychlejší a vyhrávat všechny závody. Jednou to přijde, i když netvrdím, že už letos.

To není právě malý cíl…

Ve formuli si nemůže člověk dávat malé cíle. Pokud chce uspět, musí být egoistou, který myslí jen na sebe a své cíle. A samozřejmě na cestu, která k nim vede. Jinak nemá smysl, aby se vůbec v tomto světě pohyboval a zůstával v něm.

Může zůstávat třeba pro peníze… Vždyť příjmy pilotů F1 jsou omračující, vždyť vy v jedenadvaceti letech pobíráte ročně tři a půl miliónu eur!

Nejsem ve formuli pro peníze, chci v ní něco dokázat. Ze svého hobby jsem udělal povolání a už za to jsem vděčný. O to víc teď chci ve světě F1 zanechat svou stopu, i když k tomu mám ještě moc a moc daleko.

Dokážete si vydělaných peněz vůbec užít?

Ale samozřejmě. Když jsem třeba po vítězství v Číně přiletěl do Bahrajnu, odměnil jsem se. Koupil jsem si ohromně pohodlné pyžamo.

Mladý, úspěšný, obdivem i penězi zahrnovaný, přesto se na všech Velkých cenách pohybujete sám a sám, i když všechny dívky světa na vás mohou oči nechat. Proč přítelkyni Hannu neberete sebou?

A vy si snad berete svou přítelkyni nebo manželku sebou do práce?!

A to vám nevadí časté a hlavně dlouhé odloučení, když vy jste neustále ve světě, zatímco ona zůstává a studuje v Německu?

K mé práci prostě cestování patří, i když přiznávám, že někdy mě dlouhé odloučení vadí. Přítelkyně mně schází stejně jako rodiče a můj mladší bratr, protože nejlépe se cítím doma.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - kvalifikace Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny zítra 09 : 00
20240421T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny
Velká cena Číny
Velká cena Číny