Hlavní obsah

Stáje plánují schůzku s vedením F1 kvůli omezeným rozpočtům

Asociace stájí formule 1 (FOTA) plánuje mimořádnou schůzku se Světovou radou motorsportu. Nelíbí se jí totiž návrh zavedení volitelného rozpočtového stropu, který má platit od roku 2010.

Článek

Zástupci stájí se na nutnosti schůzky se šéfy formule 1 shodli na středečním jednání v Londýně. Učinili tak týden poté, co rada zveřejnila seznam úsporných opatření ve formuli 1.

Podle nových pravidel budou mít týmy, které v roce 2010 přistoupí na omezený rozpočet ve výši 40 miliónů liber, oproti ostatním větší technologickou svobodu při úpravách vozů. Například neomezené testování v aerodynamickém tunelu, neomezený počet testovacích jízd a motory bez omezení otáček.

Omezené rozpočty mají také přilákat do formule nové stáje. Zájem už projevil například americký tým USF1 a iSport International, za kterou v sérii GP2 jezdí synovec tragicky zesnulého trojnásobného mistra světa Ayrtona Senny Bruno.

O vstupu do seriálu uvažuje i Aston Martin a společnost Lola, která ve formuli působila od 60. let. V roce 1997 musela odstoupit kvůli finančním problémům, když nebyla schopna konkurovat bohatým týmům jako Ferrari, Benetton, McLaren nebo Williams.

Reklama

Související témata: