Hlavní obsah

Button si v Barceloně zajistil třetí letošní pole position

PRAHA/BARCELONA

Pilot stáje Brawn GP Jenson Button vyhrál sobotní kvalifikaci na Velkou cenu Španělska a potřetí v sezóně si zajistil nejvýhodnější pozici na startovním roštu. Vedle lídra průběžného pořadí mistrovství světa vozů formule 1, který bude v neděli útočit na čtvrté letošní vítězství, se do první řady postaví Sebastian Vettel ze stáje Red Bull.

Článek

Button měl co dělat, aby do posledního měřeného okruhu vyrazil v časovém limitu, který skončil jen okamžik poté, co britský jezdec spustil časomíru. Do cílové rovinky tak vítěz tří ze čtyř letošních závodů dorazil jako úplně poslední a nejrychlejším časem odsunul všechny konkurenty o místo zpět. Devětadvacetiletý závodník v dosavadním průběhu sezóny startoval z pole position dvakrát a z nejlepší pozice si pokaždé dojel pro vítězství, třetí letošní triumf přidal před dvěma týdny v Bahrajnu, kde kvalifikaci ovládl Jarno Trulli s toyotou.

"To nejrychlejší kolo jsem zajel s plnou nádrží. Málem jsem ho ale nestihl, měl jsem před sebou několik pomalejších jezdců. Mohlo to dopadnout mnohem hůř," podotkl Button po skončení kvalifikace.

Do druhé řady se v neděli postaví brazilské duo - Buttonův stájový kolega Rubens Barrichello a Felipe Massa z Ferrari. Třetí řadu obsadí Mark Webber z Red Bullu a Timo Glock z Toyoty, který v sobotu dojel těsně před svým týmovým parťákem Trullim. Toho doplní ve čtvrté řadě Fernando Alonso s renaultem a pátou řadu obsadí Nico Rosberg s williamsem a Robert Kubica ze stáje BMW.

Zklamání v McLarenu 

Zklamání přinesly kvalifikační duely v Barceloně fanouškům McLarenu. Obhájce mistrovského titulu Lewis Hamilton v prostřední části zaostal za elitní desítkou a obsadil čtrnáctou pozici a Heikki Kovalainen nedokázal chytit potřebné tempo hned na začátku a skončil až osmnáctý. "Potvrdilo se, že na téhle trati se projeví naše nedostatky, hlavně v rychlých zatáčkách. Nemáme dost rychlé auto," uznal Hamilton.

Nespokojený byl také Kimi Räikkönen z Ferrari, jehož vedení stáje povolalo v první části kvalifikace do boxů v domnění, že finský pilot zajel dostatečně rychlý čas, který ale nakonec stačil jen na šestnáctou pozici. "Přepočítali jsme se. Mysleli jsme, že to bude stačit," řekl Räikkönen, který bude mít v Barceloně hodně daleko k obhajobě loňského prvenství, při kterém zatím naposledy slavil ve formuli 1 triumf.

Pátý závod letošní sezóny startuje na Katalánském okruhu u Barcelony v neděli ve 14 hodin. Button bude bojovat o čtvrté letošní vítězství a upevnění pozice v čele pořadí MS. Dosud Brit nasbíral 31 bodů a vede šampionát s náskokem dvanácti bodů na Barrichella.

Kvalifikace na GP Španělska
1. Button (Brit./Brawn) 1:20,527, 2. Vettel (Něm./Red Bull) 1:20,660, 3. Barrichello (Braz./Brawn) 1:20,762, 4. Massa (Braz./Ferrari) 1:20,934, 5. Webber (Austr./Red Bull) 1:21,049, 6. Glock (Něm./Toyota) 1:21,247, 7. Trulli (It./Toyota) 1:21,254, 8. Alonso (Šp./Renault) 1:21,392, 9. Rosberg (Něm./Williams) 1:22,558, 10. Kubica (Pol./BMW) 1:22,685.

Reklama

Související témata: