Hlavní obsah

Button vyhrál ve Španělsku už čtvrtý závod v sezóně formule 1

Jenson Button s vozem Brawn vyhrál nedělní závod mistrovství světa formule 1 v Barceloně a radoval se tak letos již ze svého čtvrtého vítězství. Druhým dojel Rubens Barrichello ze stejné stáje, na třetím místě se umístil Mark Webber s red bullem před týmovým kolegou Sebastianem Vettelem, který dosud jako jediný dokázal v Číně narušit Buttonovu nadvládu.

Článek

"Tohle vítězství pro mě moc znamená. Bylo důležité při prvním startu v Evropě znovu vyhrát, dodalo mi to další porci sebevědomí," radoval se Button, který vede celkovou klasifikaci s 41 body o 14 před Barrichellem a 18 před Vettelem.

V Barceloně se potvrdilo pravidlo posledních let a podeváté za sebou závod vyhrál vítěz kvalifikace. Po startu to tak ale nevypadalo, protože Buttona předjel z třetího místa vyrážející Barrichello. Úvodní metry pak poznamenala kolize čtyř vozů a závodit se znovu začalo až od šestého kola, když trať opustil zpomalovací vůz.

Brazilec si vybudoval náskok, ale na rozdíl od svého kolegy jel s taktikou tří zastávek v boxech. A to na Buttona, který byl u mechaniků jako většina jezdců dvakrát, nestačilo. Barrichello se po závodě podivoval, že jeho stájový kolega přešel na jinou taktiku.

"Měl jsem ten závod ve svých rukách, tak jsem byl docela překvapený, když mi řekli, že Jenson pojede jen na dva pitstopy. Rád bych věděl, proč to změnili," uvedl Barrichello, který od roku 2004 čeká na své jubilejní desáté vítězství v kariéře. "Skvěle jsem odstartoval, byl jsem rychlejší než Jenson. Pak změnili tu strategii," dodal.

Button prozradil, že rozhodnutí padlo těsně před jeho první zastávkou. "Kolo před tím jsme to změnili. Ale nebyl jsem si jistý, jestli dva pitstopy jsou správná strategie. Byl jsem s tím množstvím paliva příliš těžký," uvedl Button. "Můj start nebyl zase tak špatný, ale Rubensův byl fantastický. Bylo těžké ho porazit. Jel jsem, jak jen to šlo. Mám fantastické auto," dodal.

Frustrující jízda

Třetí místo dlouho patřilo Felipemu Massovi, který držel naděje Ferrari na první stupně vítězů v sezoně. Marně na něj dotíral po nepovedeném startu druhý muž kvalifikace Vettel, ale před oba se nakonec po své druhé zastávce v boxech dostal Webber. "Bylo celkem frustrující jet pořád za tím rudým autem. Celý závod jsem za Felipem vězel a nemohl ho předjet," uvedl Vettel.

Vicemistr světa Massa v závěru musel šetřit palivo, které mu došlo těsně po projetí cílem. Nucené zpomalení pro něj znamenalo propad na šestou pozici, protože jej těsně před cílem předjel k radosti 92.000 diváků i domácí exmistr světa Fernando Alonso v renaultu.

Massa i tak poprvé v sezoně bodoval a vyrovnal dosavadní maximum kolegy Kimiho Räikkönena, který si po taktické chybě v kvalifikaci, kdy příliš brzy odstavil vůz a vůbec nepostoupil do druhé fáze, vypil kalich hořkosti do dna. Pro obhájce loňského prvenství skončila španělská Grand Prix už v 18. kole kvůli poruše. Nebodoval ani mistr světa Lewis Hamilton, který skončil s mclarenem devátý, navíc o kolo zpět.

Příští závod se pojede 24. května v Monte Carlu.

Velká cena Španělska, pátý závod MS vozů formule 1 v Barceloně:
1. Button (Brit./Brawn) 1:37:19,202 (prům. rychlost: 189,336 km/h), 2. Barrichello (Braz./Brawn) -13,056, 3. Webber (Austr./Red Bull) -13,924, 4. Vettel (Něm./Red Bull) -18,941, 5. Alonso (Šp./Renault) -43,166, 6. Massa (Braz./Ferrari) -50,827, 7. Heidfeld (Něm./BMW) -52,312, 8. Rosberg (Něm./Williams) -1:05,211, 9. Hamilton (Brit./McLaren), 10. Glock (Něm./Toyota) oba -1 kolo.
Pořadí MS (po 5 z 15 závodů): 1. Button 41 b., 2. Barrichello 27, 3. Vettel 23, 4. Webber 15,5, 5. Trulli (It./Toyota) 14,5, 6. Glock 12, 7. Hamilton 9, 8. Alonso 9, 9. Heidfeld 6, 10. Rosberg 4,5.
Pohár konstruktérů: 1. Brawn GP-Mercedes 68, 2. Red Bull-Renault 38,5, 3. Toyota 26,5, 4. McLaren-Mercedes 13, 5. Renault 9, 6. BMW-Sauber 6, 7. Ferrari 6, 8. Williams-Toyota 4,5, 9. Toro Rosso-Ferrari 4.

Reklama

Související témata: