Hlavní obsah

Stáj Williams jako první podala přihlášku na příští sezónu F1

Stáj Williams se stala prvním týmem, který podal přihlášku do seriálu mistrovství světa formule 1 v příští sezóně. Učinila tak navzdory tomu, že stále ještě není zažehnán konflikt stájí s Mezinárodní automobilovou federací FIA ohledně plánovaného zavedení omezených rozpočtů, kvůli čemuž dokonce Ferrari a další týmy pohrozily odchodem z formule.

Článek

Podání přihlášky potvrdil výkonný ředitel Williamsu Adam Parr, ale současně uvedl, že stáj nadále podporuje organizaci stájí formule 1 FOTA, která bojuje proti omezenému rozpočtu ve výši 40 miliónů liber.

"Jednota FOTA je pro nás navýsost důležitá. Včera jsme se proto přidali k žádosti dalších členů organizace, aby se ohledně plánovaných změn v pravidlech pro rok 2010 našel kompromis," uvedl Parr. "Nesmíme však zapomenout, že Williams má s vedením formule smlouvu, která ho zavazuje k účasti v seriálu v letech 2008 až 2010. Dostali jsme za to zaplaceno, proto je to naše povinnost. Morální i obchodní," dodal.

FIA navrhla omezení rozpočtu, aby přitáhla do formule nové týmy a zároveň dotlačila současné stáje k úsporným opatřením. Týmy, které by zvolily rozpočtový strop, by pak měly větší svobodu v technologické oblasti.

To se však nelíbí některým současným týmům v čele s Ferrari, podle nichž by tak vznikl dvouúrovňový šampionát. "Rebelové" z Ferrari se dokonce snažili dosáhnout zrušení pravidla u soudu, ten jim však nevyhověl. Vedle italské stáje pohrozily odchodem ze šampionátu také Renault, Toyota, Red Bull a Toro Rosso. Podle posledních informací má však FIA a FOTA blízko ke kompromisu a omezené rozpočty by mohly vstoupit v platnost až v roce 2011.

Reklama