Hlavní obsah

Ferrari se výrazně zlepšilo, pozici druhého nejsilnějšího týmu ale odmítá

PRAHA

Poprvé v letošní sezóně se tým Ferrari mohl radovat ze stupňů vítězů, když v nedělní GP Monaka dojel Kimi Räikkönen na třetím místě. O příčku za ním skončil jeho stájový kolega Felipe Massa. I přesto, že se tým z Maranella neustále zlepšuje, odmítá názor, že po letos suverénním Brawnu GP je druhou nejsilnější stájí.

Článek

„Musíme ještě zajet několik dobrých závodů, abychom potvrdili, že jsme druhý nejsilnější tým,“ prohlásil Massa po nedělní Velké ceně Monaka. Zatímco na začátku sezóny se Ferrari trápilo, v posledních třech závodech už dokázalo bodovat. Nejprve si pro šesté místo dojel v Bahrajnu Räikkönen a o čtrnáct dní později při GP Španělska získal tři body jeho kolega Massa.

Všichni si byli vědomi, že došlo ke zlepšení vozu, a tak s nadějí očekávali, jak dopadne nedělní Velká cena Monaka. Svou suverenitu potvrdil Brawn GP, jehož jezdci dojeli na prvním a druhém místě. A hned za nimi skončili piloti Ferrari. Poprvé tak v letošním roce dojeli oba do cíle a na bodovaných místech. Avšak přílišnému optimismu se stáj z Maranella brání.

Vozu schází přítlak a přilnavost

„I když máme v závodě při bojových podmínkách někdy skvělou rychlost, stále nám trochu schází přítlak a přilnavost. Potřebujeme ještě lépe využít pneumatiky ve chvílích, kdy je to nejvíce potřeba, hlavně v kvalifikaci,“ řekl loňský vicemistr světa Massa. To jsou podle nejúspěšnějšího týmu historie oblasti, ve kterých má Brawn GP stále navrch.

„Brawn GP má o něco lepší přilnavost než my, takže svůj vůz mohou v kvalifikaci lépe připravit,“ vysvětloval Massa. „Musíme počkat na GP Turecka a další závody, abychom zjistili, jak na tom opravdu jsme. Je příliš brzy se prohlašovat za druhý nejlepší tým. Velmi silný je také Red Bull, i když se jim teď dařilo méně. Musíme teď dojíždět před ním,“ dodal Massa.

A jeho slova potvrdil i šéf Ferrari Stefano Domenicali. "Přítlak je určitě ta nejdůležitější oblast, ve které musíme dohánět ztráty," řekl Domenicali. Další zlepšení očekává za dvanáct dní při GP Turecka, kterou v posledních třech letech vyhrál právě Felipe Massa.

Reklama

Související témata: