Hlavní obsah

Týmová asociace vyloučila stáj Williams za přihlášku do MS

Asociace týmů formule 1 (FOTA) dočasně vyloučila ze svých řad stáj Williams. Důvodem je skutečnost, že tým v pondělí jako první a zatím jediný podal přihlášku do seriálu mistrovství světa formule 1 v příští sezoně, přestože stále ještě není zažehnán konflikt stájí s Mezinárodní automobilovou federací FIA ohledně plánovaného zavedení omezených rozpočtů.

Článek

"V reakci na pondělní potvrzení, že náš tým podal přihlášku, se dnes FOTA rozhodla dočasně suspendovat Williams ze svých řad," uvedla stáj ve svém prohlášení. "Rozhodnutí FOTA je politováníhodné ale pochopitelné," dodal majitel stáje Frank Williams.

Podle Williamse však bylo podání přihlášky nezbytností. "Jako závodní tým a společnost, jejíž jediným předmětem činnosti jsou závody formule 1 a která má povinnosti vůči investorům a zaměstnancům, jsme si nemohli dovolit přihlášku nepodat. Navíc jsme jsme ze zákona povinni na základě naší smlouvy s FOM a FIA účastnit se mistrovství světa až do konce roku 2012," dodal.

FOTA se pře s FIA o zrušení návrhu na volitelné omezení rozpočtu na 40 milionů liber na sezonu. Vzhledem k obavám ze vzniku dvouúrovňového šampionátu hrozí Ferrari a další týmy odchodem z formule. Williams podle prohlášení výkonného ředitele Adama Parra i přes podání přihlášky snahu asociace podporuje.

Uzávěrka přihlášek na příští sezonu je v pátek. Ferrari, Renault, Toyota a oba týmy Red Bullu již dříve prohlásily, že za současných podmínek přihlášku nepodají.

Reklama

Související témata: