Hlavní obsah

Renault chce odejít z formule 1, stáj nejspíš prodá Briatoremu

PRAHA

Jak se bude jmenovat tým Renault v příští sezóně? Tak tuto otázku bude nejspíš na konci roku řešit Flavio Briatore. Francouzská automobilka Renault prý zvažuje odchod z formule 1 a právě devětapadesátiletý Ital by se měl stát novým majitelem týmu, jak uvedl server f1-live.

Článek

Francouzská automobilka Renault má problémy. Kvůli ekonomické krizi prodává čím dál tím méně aut, brzy jí skončí kontrakt s generálním sponzorem ING a už třetí sezónu vykazuje v závodech pouze průměrné výsledky. Navíc se očekává, že hvězda stáje - dvojnásobný mistr světa Fernando Alonso tým opustí . A tak Renault začíná uvažovat o odchodu z formule 1.

A kdo by mohl stáj zachránit? Její šéf Flavio Briatore. Renault údajně pracuje na řešení, které před časem zvolila Honda, když na sklonku roku 2008 oznámila odchod z F1. Tým po neúspěšném hledání investorů nakonec odkoupil za symbolickou cenu Ross Brawn, její šéf. Narozdíl od Hondy by měl ale Renault i nadále dodávat týmu motory. A jméno nového jezdce už je také známo. Do monopostu by mohl usednout Romain Grosjean, záložní pilot Renaultu a úspěšný jezdec GP 2.

Avšak stále zůstává otázkou, jestli se Renault vůbec přihlásí do příští sezóny. Týmu se nelíbí rozpočtový strop, který schválila Mezinárodní automobilová federace a v případě jeho zavedení by nepodal na příští rok přihlášku. Jejich uzávěrka končí v pátek o půlnoci.

Renaultu se v letošním roce zatím příliš nedaří. Fernando Alonso figuruje na sedmé příčce s jedenácti body a přiznává, že toto umístění odpovídá jejich současné výkonnosti. Nadále však věří, že v druhé půlce roku přijde zlepšení. "Jsem  přesvědčený, že můžeme mít dobrou druhou polovinu sezóny, pokud se to vyvine tak, jak očekáváme. Musíme jen dál tvrdě pracovat, mít velká očekávání a výsledky se dostaví," řekl dvojnásobný mistr světa z let 2005 a 2006.

Reklama

Související témata: