Hlavní obsah

Prezident FIA Mosley vyhrožuje, že na požadavky týmů nepřistoupí

PRAHA

Ještě před pár dny to vypadalo, že rozpory mezi Mezinárodní automobilovou federací FIA a Asociací týmů formule 1 (FOTA) jsou zažehnány. Stáje minulý týden v pátek na poslední chvíli podaly přihlášky do příštího ročníku. K nim ale přiložily požadavky, kterým nyní prezident FIA Max Mosley nechce vyhovět. A tak to vypadá, že válečná sekyra je opět vykopána...

Foto: internet

Šéf FIA Max Mosley

Článek

Když se Mezinárodní automobilová federace FIA rozhodla od příští sezóny zavést rozpočtový strop, vyvolala tím vlnu nevole. Proti novým pravidlům začala většina týmů protestovat, a některé dokonce vyhrožovaly odchodem z formule 1. Nakonec to vypadalo na dobrý konec. Obě organizace FIA a FOTA se dohodly na předběžném kompromisu, že rozpočtový strop bude pro příští rok zaveden, ale z původních 40 miliónů liber bude zvýšen na 100 miliónů liber.

Devět členských týmů FOTA se nakonec rozhodlo podat přihlášku včas. Avšak připojily k ní své požadavky. Do 12. června musí být podepsána nová Concordská dohoda zahrnující podmínky existence F1 a garantující, že současná pravidla zůstanou v platnosti i v příštím ročníku a budou stejná pro všechny. Dále stáje chtějí, aby přihlášky všech týmů FOTA byly akceptovány jako celek. A právě tyto podmínky jsou důvodem k dalším rozbrojům.

Šéf stáje Ferrari Stefano Domenicali minulý týden prohlásil, že pokud FIA nesplní tyto požadavky, jsou přihlášky týmů FOTA neplatné. A jak na to zareagoval prezident FIA Max Mosley? "V tom případě tu máme další konflikt a uvidíme, kdo uspěje," cituje Mosleyho internetový server Autosport.com. "Concordská smlouva nemůže být podepsána 12. června, když byla předložena s takovým zpožděním."

Mosley označil požadavky za nereálné

"Řekl jsem jim, že pokud si chtějí vymýšlet svá pravidla, tak ať si založí vlastní šampionát. My stanovujeme pravidla pro formuli 1. Děláme to už šedesát let a budeme v tom pokračovat i nadále," dodal Mosley, který označil požadavky za nereálné.

Přitom podmínečná přihláška byla Mosleyho nápad. "Když jsme měli jednání s Maxem Mosleym v Monaku, byl to jeho nápad podat podmínečnou přihlášku," cituje slova šéfa BMW Maria Theissena Autosport.com.

A tak i nadále zůstává otázkou, kdo se v příštím roce objeví na startovním roštu. Zájemců je mnoho. Vždyť kromě dosavadních deseti týmů podali přihlášku také Prodrive, Lola, Campos Meta1, Team US F1, Superfund, March, Litespeed, Brabham, Epsilon Euskadi a N.Technology. Již za týden, 12. června, bude jasné, kterých třináct šťastlivců se zúčastní mistrovství světa 2010.

Reklama

  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - kvalifikace Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint