Hlavní obsah

FOTA si dovede představit, že založí vlastní formulový seriál

ISTANBUL

Asociace týmů formule jedna (FOTA) připustila, že její spor s Mezinárodní automobilovou federací (FIA) může vést až k založení samostatného seriálu. Oznámil to viceprezident rebelující organizace a zároveň šéf Toyoty John Howett.

Článek

"Máme spoustu různých scénářů a plánů a ten nejhorší z nich by bylo založení naší vlastní série," uvedl v pátek na tiskové konferenci Howett v dějišti Velké ceny Turecka v Istanbulu.

Současné týmy formule jedna se sice minulý týden před uzávěrkou přihlásily do příštího ročníku mistrovství světa, nicméně požadují, aby i v roce 2010 platila stávající pravidla. Nesouhlasí totiž s plánem FIA umožnit stájím zvolit si omezený rozpočet ve výši 40 milionů liber, díky němuž by získaly výhody v technologické oblasti. Týmy také chtějí, aby byla do 12. června podepsána nová smlouva o podmínkách existence formule jedna, takzvaný Concorde Agreement.

Prezident FIA Max Mosley nicméně tento týden týmům vzkázal, že pravidla stanovuje jeho federace. "Pokud chcete vlastní regule, založte si šampionát. Ale zatím je tu formule jedna a tu už 60 let řídíme my," uvedl Mosley.

FIA chce zavedením omezeného rozpočtu přimět týmy k šetření a už díky tomu "nalákala" nejméně deset nových stájí, které podaly přihlášku do seriálu. Většině současných členů šampionátu se však omezení nelíbí, protože podle nich vytváří dvojúrovňovou soutěž. "Chceme šetřit peníze způsobem, jaký uznáme my za vhodný," uvedl šéf týmu Ferrari Stefano Domenicali.

Žádnými podmínkami neomezily svou přihlášku do příštího ročníku Williams a Force India. Williams už FOTA suspendovala a druhé stáji hrozí totéž.

Reklama