Hlavní obsah

Slavná značka Lotus se může po 15 letech objevit ve formuli jedna

ISTANBUL

V šampionátu formule jedna se může objevit znovu slavné jméno Lotus. To může po dohodě obou stran využívat stáj formule 3 Litespeed, která podala přihlášku do příštího ročníku šampionátu F1.

Foto: archiv

Ayrton Senna s vozem Lotus 99T z roku 1987 - ilustrační foto

Článek

"Tým Lotus je synonymem britského strojnictví ve formuli, což dokazuje, proč chtějí jeho bývalí zaměstnanci přivést toto jméno zpět do šampionátu," prohlásil principál stáje Litespeed Nino Judge, jenž dostal svolení s užíváním názvu od současného majitele Lotusu Davida Hunta.

V týmu bude jako jezdecký manažer působit i bývalý pilot F1 Johnny Herbert. Pozici technického ředitele zaujme bývalý člen Renaultu, Toyoty a Force India Mike Gascoyne.

Stáj Lotus se mezi roky 1958 a 1994 zúčastnila celkem 491 závodů a sedmkrát získala Pohár konstruktérů. Z titulu světového šampióna se v lotusu radovali Jim Clark, Graham Hill, Jochen Rindt, Emerson Fittipaldi a Mario Andretti.

Konečný seznam 13 stájí, které se postaví do první Velké ceny roku 2010, oznámí Mezinárodní automobilová federace (FIA) v pátek. O účast v seriálu formule jedna usilují také stáje Brabham, Lola, Superfund, Campos Meta Racing, US F1 či Prodrive.

Reklama