Hlavní obsah

Asociace týmů F1 vyloučila po Williamsu i stáj Force India

PRAHA

Přihlášky do příštího ročníku seriálu mistrovství světa formule 1 stále vyvolávají neshody i mezi jednotlivými týmy. Poté, co byla z Asociace týmů formule 1 (FOTA) dočasně vyloučena stáj Williams, potkal nyní stejný osud i tým Force India. Informoval o tom internetový server magazínu Autosport.

Foto: Pascal Lauener, Reuters

Německý jezdec formule 1 Adrian Sutil z týmu Force India

Článek

Důvodem, proč bylo pozastaveno členství Force India v Asociaci týmů formule 1, je stejně jako u Williamsu podání bezpodmínečné přihlášky do příštího ročníku světového šampionátu.

Force India původně měl stejně jako osm dalších týmů FOTA podat podmínečnou přihlášku, která vyžaduje podpis Concordské smlouvy do 12. června. Dohoda by měla garantovat, že současná pravidla zůstanou v platnosti i v příštím roce a budou stejná pro všechny. Nakonec ale indická stáj oznámila, že podala bezpodmínečnou přihlášku, a to kvůli obchodním závazkům.

"Museli jsme naši přihlášku změnit na bezpodmínečnou. Nejednal jsem nikomu za zády, předal jsem členům FOTA kopie své korespondence s bankami a právníky," řekl šéf stáje Force India Vidžaj Mallya. Zároveň Mallya požádal Asociaci týmů F1, aby toto dočasné vyloučení ještě zvážila. "Dělám to, co je dobré pro Force India. Johnovi Howettovi (viceprezident FOTA - pozn. red.) jsem to vysvětlil. Pokud to členové FOTA nepochopí, nic s tím nenadělám," dodal.

Příští rok se pojede bez KERS

Kromě suspendování týmu Force India se FOTA usnesla také na tom, že se v příští sezóně pojede bez KERS. Systém zpětného získávání kinetické energie je podle Asociace týmů F1 příliš drahý. V současnosti jezdí s KERS už jen McLaren a Ferrari. A ani tyto týmy se od systému žádného velkého efektu nedočkaly.

"Spolu s McLarenem jsme jediní, kdo KERS používá. Do tohoto systému jsme investovali hodně peněz, proto možná bude někdo těžko chápat, proč jej nyní chceme opustit. Ve FOTA ale proběhla diskuze a my jsme se takto dohodli. Je to logický přístup. Pokud máme držet spolu, je lepší, když s ním nebudeme jezdit," řekl šéf stáje Ferrari Stefano Domenicali.

Reklama