Hlavní obsah

F1 příští rok rozšíří Campos, Manor a USF1. McLaren a spol. mají podmínku

PRAHA/PAŘÍŽ

Mezinárodní automobilová federace FIA v pátek v poledne zveřejnila startovní listinu pro příští ročník mistrovství světa vozů formule 1. Na seznamu jsou všechny současné stáje a tři nové týmy - Campos, Manor a US F1. Pozice stájí McLaren, BMW, Renault, Toyota a Brawn je provizorní a podle FIA musí být vyřešena do 19. června.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Na startovním roštu formule 1 bude v příští sezóně 26 vozů.

Článek

Pětice týmů podala přihlášky s podmínkami, které ještě stále nebyly vyřešeny. Snahou FIA je co největší snížení nákladů na formuli 1, stáje ale s navrhovanými regulemi pro příští rok nesouhlasí. Bezpodmínečně byly na seznam zařazeny týmy Ferrari, Red Bull a Toro Rosso, které však také do poslední chvíle bojovaly proti pravidlům navrhovaným FIA. Podle zahraničních médií mají ale uzavřené s FIA dlouhodbé smlouvy.

Tým Ferrari však záhy po zveřejnění startovní listiny prohlásil, že jeho účast v příští sezóně není jednoznačná. "Ferrari podalo 29. května přihlášku do světového šampionátu, který podléhá určitým regulím. Ty však nebyly do dnešního dne nastaveny a FIA i přes písemné upozornění zařadila Ferrari mezi týmy, které se přihlásily bezpodmínečně. Abychom předešli jakýmkoliv pochybnostem, znovu potvrzujeme, že se MS 2010 nezúčastníme v případě, že pravidla navrhovaná FIA nebudou upravena,“ zveřejnila italská stáj na svém webu.

Protestuje i FOTA 

Proti zveřejněnému seznamu se postavila i Asociace stájí formule 1 (FOTA), podle které na něm jsou týmy proti své vůli. "Žádáme, aby zasáhla Světová rada motosportu a vyřešila stávající situaci. Se zástupci FIA jsme už mnohokrát jednali a nebyli jsme schopni se dohodnout," napsala v prohlášení. "Na seznamu je pět stájí umístěno podmínečně, Ferrari, Red Bull a Toro Rosso pak byly zapsány proti jejich vůli jako jistí účastníci. Všechny tyto stáje jsou přitom zajedno a mají z krize ve formuli velké obavy," dodala.

Stáje Williams, jejíž šéf Frank Williams se chystá na 42. sezónu F1 v řadě, a Force India hlásily nepodmíněný vstup do sezóny dopředu, za což byly vyloučeny z asociace FOTA, která stáje formule 1 zastřešuje.

Poslední jednání mezi FIA a zástupci týmů proběhlo ve čtvrtek, ani po 11 hodinách ale nepřineslo shodu. Podle prezidenta FIA Maxe Mosleyho musejí McLaren a spol. vyřešit svůj postoj do týdne. Stáje kvůli plánovanému zavedení stropu ve výši 40 miliónů liber hrozily odchodem ze šampionátu a založením konkurenčního seriálu.

Neuspěly Lola ani Prodrive  

Snižováním nákladů chtěla FIA přilákat do formule 1 nové tváře a nakonec vybírala z početného zástupu zájemců. Týmy Campos Grand Prix, Manor Grand Prix a US F1 uspěly na úkor stájí Lotus, Lola, Prodrive, Superfund, March, Brabham a Litespeed.

Španělský tým Campos Grand Prix, za kterým údajně stojí mexický miliardář Carlos Slim Helú, založil v roce 1998 bývalý jezdec formule 1 Adrián Campos (v letech 1987-1988 jel v 21 závodech za stáj Minardi) zprvu jako Adrian Campos Motorsport, později se společnost přejmenovala.

Britský Manor Grand Prix řídí vlastník motoristické stáje Manor Motorsport John Booth a bývalý šéf stáje Simtek Nick Wirth. Tým Manor Motorsport se účastní závodů formule 3.

Americký tým US F1 byl založen letos v Charlotte v Severní Karolíně. Za týmem stojí technický ředitel americké stáje Stewart Haas Racing (dříve známá jako Haas CNC Racing), která jezdí americkou sérii Nascar, a britský novinář Peter Windsor.

Startovní listina MS formule 1 pro sezónu 2010
Ferrari, Toro Rosso, Red Bull, Williams, Force India, Campos, Manor, US F1, McLaren-Mercedes*, BMW-Sauber*, Renault*, Toyota*, Brawn GP*.
*) Podmínečný vstup; stáje musejí vyjasnit svůj postoj do 19. června

Reklama