Hlavní obsah

Představujeme nováčky ve formuli 1 - US F1, Campos a Manor

PRAHA

US F1, Manor a Campos, tři nové stáje ve formuli 1. Všechny splnily podmínky - požadovanou úroveň financování, zdroje, zkušenosti a technické znalosti. A tak je Mezinárodní automobilová federace FIA zařadila na startovní listinu pro příští rok. A co o těchto nováčcích víme?

Článek

Americká stáj US F1 vznikla na začátku letošního roku v Severní Karolíně. Zakladateli jsou Peter Windsor a Ken Anderson. Peter Windsor je bývalý britský novinář, jenž byl v osmdesátých letech manažerem Ferrari a Williamsu. Ken Anderson se pohybuje ve světě motorsportu už více než 30 let, v minulosti působil jako technický ředitel ve formuli 1 u týmů Ligier a Onyx.

Tým US F1 už dříve oznámil, že chce využívat pouze americké technologie, a že do kokpitu usednou jen američtí jezdci. Pilotů, o které se stáj zajímá, je hned několik: Ryan Hunter-Reay, Jonathan Summerton, Graham Rahal a A.J. Allmendinger a také hvězda Indycar Danica Patricková. Na voze už US F1 pilně pracuje. „Náš monopost by měl být hotový v září. Na přelomu října a listopadu jej začneme důkladně testovat,“ prozradil nedávno Anderson.

Campos

Stáj Campos byla založena v roce 1998 bývalým pilotem formule 1 Adriánem Camposem. Ten se v seriálu mistrovství světa objevil v letech 1987-1988 v monopostu Minardi. Vzhledem k tomu, že se mu ale příliš nedařilo ani později v závodech cestovních vozů, rozhodl se založit vlastní tým.

Španělská stáj Campos se představila v různých šampionátech. Například ve formuli GP2 získal v roce 2008 titul mezi týmy. Poté ale část stáje prodal a nyní se soustředí na formuli 3. V bývalé formuli Nissan (nyní formule <span>Renault</span><span>) za Campos kdysi závodil i dvojnásobný mistr světa F1 Fernando Alonso.</span>Vedení týmu sídlí ve španělském Madridu, své technické zázemí má ve Valencii.

Manor

<span><span>Posledním nováčkem ve formuli 1 bude v příštím roce britská stáj Manor Grand Prix, která vznikla ve spolupráci Manor Motosport a Wirth Research. Za vznikem Manor Motorsport stojí bývalý úspěšný závodník John Booth, který v roce 1990 tým založil. <span>Nick Wirth je bývalým majitelem týmu formule 1 Simtek a šéfkonstruktérem Benettonu.</span></span></span>

<span><span>Stáj Manor Motorsport se od svého vzniku soustředila na formuli 3 a formuli Renault. V ní za Manor jezdil mistr světa F1 2007 Kimi Räikkönen a Lewis Hamilton, loňský mistr světa F1. Manor sídlí ve velké Británii, v Sheffieldu a Bicesteru. </span></span><span>Všechny tři nové týmy by měly využívat motory Cosworth.</span>

Lola náhradníkem

<span>Stále ještě existuje možnost, že do formule 1 se v příštím roce vrátí slavné jméno. FIA totiž stále jedná s Lolou pro případ, kdyby týmy McLaren, Brawn, Toyota, BMW a Renault nesplnily do 19. června podmínky Mezinárodní automobilové federace.</span>

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint