Hlavní obsah

Renault i Ferrari jdou do GP Velké Británie s úpravami vozů, pomůže jim to?

PRAHA

Letošnímu mistrovství světa formule 1 zatím jednoznačně vládne tým Brawn GP. Stáje Renault, McLaren, Ferrari sledují pravidelná vítězství Jensona Buttona jen zpovzdálí. Přesto se ale nevzdávají a usilovně pracují na vylepšení svých vozů. A věří, že se jim již brzy povede proniknout na stupně vítězů...

Článek

Loni Ferrari bojovalo do posledního okamžiku s McLarenem o titul mistra světa. V letošní sezóně stáj z Maranella tolik nezáří. V posledních čtyřech závodech sice nejúspěšnější tým historie pokaždé bodoval, a při GP Monaka skončil Kimi Räikkönen dokonce třetí, přesto vedení není úplně spokojeno. A tak se hovořilo, že Ferrari letošní ročník už odepíše.

Na vývoji nového vozu se pomalu začíná pracovat, Ferrari se ale ještě letos nechce vzdát. A tak na GP Velké Británie přijede s novinkami. "Díky novým dílům, které budeme tento víkend mít na voze, včetně nového křídla a lehčího šasi, bychom měli být konkurenceschopnější," prohlásil Felipe Massa.

Loňský vicemistr světa v pondělí musel zastoupit testovacího jezdce Marca Geného, který se o uplynulém víkendu zúčastnil slavného závodu - 24 hodin Le Mans. Hlavním úkolem Massy bylo testování nového předního křídla. Dalším cílem bylo vylepšení rozložení hmotnosti, kdy těžiště vozu bylo posunuto více dopředu, což by mělo zlepšit přilnavost přední části. Kromě toho Ferrari představí nový KERS, jenž by měl být lehčí.

Renault přijede s přepracovaným difuzorem 

Na vylepšení vozu usilovně pracuje také tým Renault. Mistr světa z let 2005 a 2006 Fernando Alonso stále věří, že v druhé půlce sezóny dojde ke zlepšení. „Tomuto týmu já stále důvěřuji, všichni tvrdě pracují na zlepšení naší situace,“ prohlásil Alonso na serveru planetf1.com.

„Jsme spolu už dlouho a ukázali jsme, že se nikdy nevzdáváme. Musíme být ale zároveň realisté, protože i ostatní stáje pracují na vylepšení aut. Takže není jednoduché udělat velký krok vpřed,“ dodal sedmadvacetiletý Španěl. I Renault o nadcházejícím víkendu při GP Velké Británie předvede své změny na voze.

V Silverstone nasadí přepracovaný dvojitý difuzor a upravené přední přítlačné křídlo. A tak není divu, že Alonso doufá v dobré výsledky. „Náš vůz R29 vždy dobře fungoval v rychlých zatáčkách, takže bychom měli být tento víkend konkurenceschopnější,“ přeje si Alonso.

Reklama

Související témata: