Hlavní obsah

Vedení FIA předložilo týmům formule 1 poslední nabídku

Vedení automobilové federace FIA předložilo týmům formule 1 poslední nabídku na urovnání sporu ohledně pravidel na příští sezonu mistrovství světa. Pokud ani ta nebude do pátku odsouhlasena, týmům Renault, Toyota, McLaren, BMW-Sauber a Brawn GP, které jsou přihlášeny pouze podmínečně, hrozí vyloučení z dalšího ročníku.

Foto: internet

Šéf FIA Max Mosley

Článek

V takovém krajním případě pak může dojít k definitivnímu rozkolu a vzniku konkurenční soutěže, do které by se pak nejspíš přidaly i Ferrari, Red Bull a Toro Rosso.

Šéf FIA Max Mosley ve svém kompromisním návrhu nabídl, že svrchovaný motoristický orgán pro příští sezónu více než zdvojnásobí původně plánovaný rozpočtový strop ze 40 miliónů liber (zhruba 1,2 miliardy korun) na 100 miliónů eur (2,6 miliardy). V dalším roce by měl už ale limit klesnout na 45 miliónů eur, tedy 1,2 miliardy korun.

Asociace stájí formule 1 (FOTA) navrhla ve středu jako alternativu stropům pravidelnou kontrolu hospodaření, která zajistí, že týmy neplýtvají penězi. Vše by podléhalo nezávislému auditorovi. Mosley na oplátku chce, aby stáje souhlasily s takzvaným ujednáním Concorde Agreement z roku 1998, kterému vypršela platnost. Tím by se zavázaly k účasti v šampionátu do roku 2014.

Stáje se s FIA musí na podmínkách účasti dohodnout do pátku. Pokud se tak nestane, FIA je připravena zařadit místo rebelujících týmů do seriálu nové stáje. Už schválenými nováčky pro příští sezónu jsou Campos Grand Prix, Manor Grand Prix a USF1.

Reklama