Hlavní obsah

Stáje formule 1 se nedohodly s FIA a chystají vlastní seriál závodů

SILVERSTONE/PRAHA

Osm stájí formule 1 odmítlo přistoupit na změny pravidel, které chce Mezinárodní automobilová federace (FIA) zavést v příští sezóně mistrovství světa. V prohlášení to uvedla Asociace stájí formule 1 (FOTA) s tím, že Ferrari, McLaren, Renault, Toyota, BMW Sauber, Brawn GP, Red Bull a Toro Rosso už začaly s přípravou vlastního seriálu závodů. FIA novou startovní listinu oznámí v sobotu 20. června.

Foto: Pascal Lauener, Reuters

Jezdci formule 1 během Velké ceny Turecka

Článek

Vedení FIA na to odpoledne zareagovalo oznámením, že proti rebelujícím stájím podnikne právní kroky. "Právníci už zkoumají hrozbu FOTA vytvořit vlastní sérii. Akce FOTA a zvláště stáje Ferrari vážně porušuje v několika ohledech právo a smluvní vztahy. Proto přistoupíme bezodkladně k právním krokům," stojí v prohlášení federace. Speciálně Ferrari obviňuje z toho, že porušuje platnou smlouvu s FIA na účast v příštím ročníku mistrovství světa. Tu mají s FIA podepsanou i Red Bull a Toro Rosso.

Asociace stájí oznámila své rozhodnutí v prohlášení. "Je naprosto jasné, že týmy nemohou dále ohrožovat základní hodnoty sportu, a proto odmítly přistoupit na podmínky FIA," citovala prohlášení FOTA agentura Reuters. "Nemáme jinou možnost než začít s přípravou vlastní série, která bude tyto hodnoty symbolizovat. V našich závodech budou nejlepší jezdci, hvězdy, značky a společnosti spojené s historií nejkvalitnějšího motorsportu," uvedla asociace.

Zbudou jen dva

Pokud osmička stájí skutečně šampionát opustí, ze stávajících týmů v něm zbudou pouze Williams a Force India, které se do nové sezóny přihlásily bezpodmínečně. Dalšími účastníky budou tři nováčci Campos, USF1 a Manor. FIA se už navíc dříve nechala slyšet, že pokud se nedohodne s FOTA, nahradí rebelující týmy dalšími nováčky.

FIA po vyhlášení týmů uvedla, že podobné rozhodnutí se dalo očekávat. "Jsme zklamáni, ale ne překvapeni," uvedla federace v prohlášení. "Je jasné, že někteří členové FOTA se o tohle snažili od začátku a k jednání nepřistupovali s nejčistšími úmysly," uvedla. Původně měla FIA v úmyslu zveřejnit v sobotu konečný seznam účastníků šampionátu pro rok 2010, ale nakonec rozhodnutí odložila na neurčito s vysvětlením, že se nejprve bude zabývat hájením svých práv.

FOTA vedla s FIA spor kvůli novým pravidlům již delší dobu a dnes mělo padnout rozhodnutí. Stájím se nelíbil zejména volitelný rozpočtový strop ve výši 40 milionů liber. Ten měl přilákat do formule nové týmy, protože kdo na něj přistoupí, bude mít oproti ostatním výhody v technologické oblasti. Stáje v týdnu přišly s návrhem na kontrolované hospodaření, na to však FIA odmítla přistoupit. "Nemůžeme dovolit, aby stáje v šampionátu bojovaly penězi, stejně tak nemůžeme nechat FOTA diktovat pravidla formule 1," napsala FIA.

Reklama