Hlavní obsah

Vettel vyhrál v Silverstonu po trénincích také kvalifikaci

SILVERSTONE

Po pátečních trénincích byl německý pilot formule 1 Sebastian Vettel z týmu Red Bull nejrychlejší i v sobotní kvalifikaci na nedělní Grand Prix Velké Británie. V Silverstonu jej v první řadě doplní Brazilec Rubens Barrichello s brawnem, který byl pomalejší o 347 tisícin. Třetí čas zajel jako poslední pod 80 sekund Vettelův týmový kolega Mark Webber.

Foto: Nigel Roddis, Reuters

Sebastian Vettel se raduje po vítězství v kvalifikaci na závod v Silverstone

Článek

Lídr šampionátu Jenson Button se musel před domácími diváky spokojit se šestým místem, což znamená start až ze třetí řady. Pro vítěze šesti z dosavadních sedmi závodů to je nejhorší výchozí pozice v sezoně. "Myslím, že je prakticky nemožné z této pozice vyhrát," vyhodnotil své šance Button. "Celý víkend to zatím není ono, ale být šestý je horší, než jsem čekal. Zítra to bude těžké," dodal.

Jednadvacetiletý Vettel vyhrál kvalifikaci letos už potřetí. V Číně proměnil pole position ve vítězství, v minulém závodě v Turecku po vlastní jezdecké chybě a nevhodné strategii prohrál s Buttonem a Webberem. "Udělali jsme zase krok vpřed, zatím je to fantastický víkend," pochvaloval si Vettel fungování vylepšeného vozu, který jej vynesl k čtvrtému kvalifikačnímu triumfu v kariéře.

Nejhorší kvalifikace pro Hamiltona

Před Buttonem se umístili ještě Jarno Trulli z Toyoty a překvapivě Kazuki Nakadžima s williamsem.

Nejhorší kvalifikační výsledek v kariéře zažil mistr světa a obhájce loňského prvenství Lewis Hamilton, který skončil předposlední a neprošel ani do druhé části. "Vydal jsem ze sebe to nejlepší, jel, co to šlo. Ale jsme strašlivě pomalí. Není to dobré auto," prohlásil Hamilton. "Je po šancích, ale budu bojovat, abych nabídl divákům zajímavou show," doplnil domácí jezdec.

První část kvalifikace poznamenala v posledních sekundách těžká nehoda Adriana Sutila, který rozbil monopost Force India o bariéru. Z bočního nárazu v rychlosti kolem 290 km/h vyvázl bez zranění. "Jsem v pořádku, i když to celkem bolelo. Jel jsem naplno, najednou to nebrzdilo a pak už šlo auto do zdi. Je zarážející, co ta auta vydrží," uvedl šestadvacetiletý Sutil.

Kvalifikace na GP Velké Británie formule 1 v Silverstonu:
1. Vettel (Něm./Red Bull) 1:19,509, 2. Barrichello (Braz./Brawn) 1:19,856, 3. Webber (Austr./Red Bull) 1:19,868, 4. Trulli (It./Toyota) 1:20,091, 5. Nakadžima (Jap./Williams) 1:20,216, 6. Button (Brit./Brawn) 1:20,289, 7. Rosberg (Něm./Williams) 1:20,361, 8. Glock (Něm./Toyota) 1:20,490, 9. Räikkönen (Fin./Ferrari) 1:20,715, 10. Alonso (Šp./Renault) 1:20,741.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace probíhá Živě
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint